PUBLICITÉ

Allergische rinitis: echte slaapstoornissen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/08/2007 - 00h00
-A +A

Mensen die lijden aan allergische rinitis hebben naast de klassieke plaatselijke symptomen (niesbuien, verstopte neus, jeukende neus...) ook last van slaapstoornissen. Is de neusobstructie verantwoordelijk voor deze verstoring van de slaap bij deze patiënten? Neen, deze aandoening heeft ook een oorzaak die te maken heeft met het zenuwstelsel.

PUB

Als symptomen van allergische rinitis worden gewoonlijk herhaalde niesbuien, jeukende neusvleugels en een verstopte neus vermeld, maar er is nog een veel minder bekend symptoom: de slaapstoornissen.

Rinitis en slaapstoornissen

De studies die gewag maken van een verband tussen rinitis en slaapstoornissen zijn nochtans talrijk. Tijdens het pollenseizoen bijvoorbeeld, hebben de mensen die aan allergische rinitis lijden overdag meer last dan de anderen van loomheid en slaperigheid. De analyse van de slaapkwaliteit van deze mensen toont aan dat bij hen alle bestanddelen van de slaap slechter scoren dan bij de controlepersonen. Enkele voorbeelden: 42% van de rinitispatiënten had problemen om in slaap te vallen, tegen slechts 18% bij de controlepersonen, 43% werd 's nachts wakker, tegen 20% in de andere groep en 63% voelde zich 's morgens nog moe tegen 25% in de controlegroep. Vermelden we ten slotte nog dat rinitispatiënten meer snurken dan de controlegroep en een verhoogde kans op slaapapneu hebben.
Het staat tevens vast dat hoe erger de symptomen van allergische rinitis zijn, hoe meer slaapstoornissen zich voordoen.

De plaatselijke symptomen van allergische rinitis verklaren niet alles

De neusobstructie en de plaatselijke symptomen van allergische rinitis zijn niet de enige oorzaken van de slaapstoornissen: er is ook een verband met het centrale zenuwstelsel. De plaatselijke ontsteking kan inderdaad van op afstand gevolgen hebben en reacties veroorzaken op het niveau van het centrale zenuwstelsel. Over dit mechanisme is tot op de dag van vandaag weinig bekend.
De gevolgen van allergische rinitis voor de slaap liggen eveneens aan de basis van psychologische stoornissen. Een slechte nachtslaap leidt tot slaperigheid overdag, tot vermoeidheid, tot zwakkere prestaties, tot moeilijkheden bij het aanleren van theorie en vaardigheden, tot humeurwisselingen en bij een kind ook tot gedragsveranderingen. Al deze verschijnselen hebben een belangrijke impact op de levenskwaliteit. De behandeling van rinitis moet dus totaal zijn en rekening houden met deze belangrijke, psychologische consequenties.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/08/2007 - 00h00 'Le Quotidien du médecin', Cahier 2, 29 juni 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma en allergische rinitis: geen aangename combinatie Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

De cijfers spreken voor zich: van de 700.000 astmapatiënten die ons land telt, zijn er 500.000 die eveneens lijden aan allergische rinitis . Je kunt dus stellen dat 70% van de astmapatiënten ook last heeft van allergische rinitis . Bovendien heeft 73...

Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h55

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis. Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ver...

Allergie: rinitis neemt af met de tijd Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

Er is hoop voor mensen die allergisch zijn. Het aantal episodes van rinitis neemt af met de tijd. De frequentie van de chronische aandoening daalt dus met de leeftijd. Tegelijkertijd is astma een voorspeller van rinitis , net zoals familiale antecede...

Meer artikels