Allergische rhinitis en conjunctivitis

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2008 - 00h00
-A +A

PUB

Allergische rhinitis is een alsmaar vaker voorkomende aandoening

Momenteel kampt 25 % van de bevolking met een allergische rhinitis.
De allergische rhinitis is de meest klassieke manifestatie van de allergie, en wel de allergie voor pollen. Voor de vele duizenden mensen die zo'n allergie hebben is de lente dan ook geen leuke periode, omdat ze gepaard gaat met ernstige hinder en vermoeidheid die vaak maanden aanhouden.
Het is onmogelijk om pollen volledig te mijden, maar u kunt wel de blootstelling eraan beperken. Mijd bijvoorbeeld buitenactiviteiten in de periode van de pollenvorming, rijd niet met open ramen of zet thuis geen ramen open.
Het is ook nuttig om de pollenkalender in het oog te houden. De pollenconcentraties verschillen natuurlijk van streek tot streek en hangen ook af van het weer, maar grosso modo bestaan er drie grote seizoenen:
• Het seizoen van de bomen duurt van januari tot het begin van de lente
• Het seizoen van de grassen begint halverwege de lente en duurt tot het begin van de zomer.
• Het seizoen van de kruidachtigen duurt van de zomer tot het begin van de herfst.
Ook belangrijk om te weten: een allergische rhinitis komt alleen voor aan het begin van de lente…

De behandeling gebeurt met antihistaminica die langs orale weg worden toegediend. Ze zijn over het algemeen heel doeltreffend om de nasale symptomen te verminderen. Afhankelijk van de ernst van de symptomen kan men aanvullend ook gebruik maken van corticoïden die lokaal of soms ook via orale weg worden toegediend.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2008 - 00h00 Persdossier Schering-Plough, 19 maart 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB