PUBLICITÉ

Allergieën voor haarproducten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/01/2006 - 00h00
-A +A

Haarverven, ontkleur-, permanent-, ontkroes- en fixeerproducten, … Deze producten zijn niet zomaar onschuldig en kunnen vooral allergieën veroorzaken bij kappers, zowel huid- als luchtwegallergieën. De grootste boosdoeners onder de chemische producten zijn persulfaten…

PUB

Beroepsallergieën

Allergieën zijn schering en inslag in de kappersector, of het nu om huidallergieën (eczeem, netelroos) of om luchtwegallergieën (rinitis, astma) gaat. Volgens het "Observatoire francais des asthmes professionnels" (Frans onderzoekscentrum voor beroepsastma) is het kappersberoep de vierde belangrijkste oorzaak van deze ziekte. Dat hoeft niet te verbazen als we de lijst zien van chemische producten die elke dag gebruikt worden in deze sector: shampoos (tensioactieve producten), ontkleurmiddelen (zuurstofwater), andere producten in poedervorm (ammoniak, persulfaten), haarverven (alkaliniserende, antioxiderende, nitraathoudende kleurstoffen, naftochinonen, aromatische verbindingen), permanentproducten (ammoniumthioglycolaten, bisulfieten, zuurstofwater, perboraten, persulfaten), ontkroesmiddelen, fixeerproducten (lak en gel: polyvinylpyrolidon) enz.

Hoofdbeschuldigden: persulfaten

Een nieuwe studie - de grootste die ooit aan dit onderwerp werd gewijd - probeerde de precieze risicofactoren, de aard van de "schuldige" stoffen en hun impact na te gaan. De gegevens werden verzameld bij 47 proefpersonen die tussen 1996 en 2004 op consult gingen op een afdeling allergologie en pneumologie, wegens vermoeden van astma. Hun gemiddelde leeftijd was 25 jaar, met extremen van 17 tot 52 jaar, en 43 van deze professionals waren vrouwen. De diagnose astma werd bij 24 personen - d.w.z. bij 51 % van de bestudeerde populatie - bevestigd via een klassieke provocatietest. Bij 21 van hen ging het om sulfaten, in twee gevallen om haarverf, in één geval om latex. Dertien personen leden ook aan beroepsrinitis. Ook hier waren vooral persulfaten de boosdoeners. Elf personen hadden eveneens last van huidklachten. De eerste symptomen van astma door persulfaten doen zich voor na langdurige blootstelling en een lange latentieperiode die tot 9 jaar kan duren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/01/2006 - 00h00 Moscato G. et coll., Chest, 128 : 3590-98, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Latex, de grote boosdoener Geüpdatet op 10/06/2003 - 00h00

Het is bekend dat allergieën elk jaar terrein winnen. Bij sporters is latex daarvan een treffend voorbeeld: één op de vijf atleten heeft last van een latexallergie.

Medische plethora neemt verder toe Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

Hoewel de laatste jaren pogingen ondernomen worden om de plethora aan te pakken, blijft het probleem voorlopig alleen maar toenemen. Dat blijkt uit de cijfers die het Riziv vrijgaf.

Kruisallergie: pollen en voedingsmiddelen Gepubliceerd op 07/05/2013 - 11h00

Kruisallergie komt steeds vaker voor, maar is nog niet goed gekend. Sommige kruisallergieën liggen voor de hand, zoals tussen twee verschillende soorten pollen of twee verwante voedingsstoffen, maar andere zijn verrassender. Dat is bijvoorbeeld zo in...

Het allergieseizoen is aangebroken: laat u testen op astma! Gepubliceerd op 20/04/2017 - 15h16

Na een rustige winter, hebben de allergie patiënten er alweer een grote voorraad papieren zakdoeken moeten bijhalen. Het is lente en er hangt opnieuw veel stuifmeel in de lucht! Maak van de gelegenheid gebruik om u te laten testen op astma en om een...

Meer artikels