PUBLICITÉ

Allergieën: test uw kennis

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/04/2014 - 12h34
-A +A

Allergieën zijn er in alle soorten en ze komen almaar vaker voor. Iemand kan allergisch zijn voor stuifmeel, voor dierenhaar, voor mijten, voor nikkel, voor rubber, voor bepaalde soorten voedsel, enz.

Test uw kennis over allergieën.

PUB

1) Kun je allergisch zijn voor de zon?

 • Nee.

De zon produceert geen allergenen. Je kunt dus niet allergisch zijn voor de zon. Wel kan ze een fotoallergische reactie veroorzaken, met andere woorden: stoffen die in het lichaam aanwezig zijn, allergiserend maken: geneesmiddelen, schoonheidsproducten, zonnecrèmes, … Die reactie wordt polymorfe lichteruptie of "zonneallergie" genoemd.


2) Aardbeiallergie komt frequent voor.

 • Fout.

Aardbeiallergie is zeldzaam. Aardbeien bevatten wel veel histamine en worden makkelijk besmet met nikkel (een mogelijk allergeen metaal). Vandaar dat ze vaak pseudo-allergieën veroorzaken die zich meestal uiten in opstoten van netelroos. Dit verschijnsel kan zich ook voordoen bij andere eetwaren zoals chocolade en tomaten.


3) Astma veroorzaakt problemen bij het:

 • Uitademen.

Deze uitademingsproblemen gaan vaak gepaard met de typische piepende adem.


4) Waarin zit het belangrijkste kattenallergeen?

 • In zijn speeksel.

Het belangrijkste kattenallergeen zit in zijn speeksel en komt vervolgens in zijn haren terecht als hij zich likt om zich te wassen.


5) Koemelkallergie veroorzaakt alleen spijsverteringsstoornissen, nooit eczeem of netelroos.

 • Fout.

De belangrijkste symptomen zijn spijsverteringsstoornissen, maar koemelkallergie kan ook eczeem of netelroos veroorzaken.#E#


6) Bij koemelkallergie moeten alle producten vermeden worden met:

 • Caseïne.

Caseïne, alfalactalbumine en bètalactoglobuline zijn koemelkeiwitten die verantwoordelijk zijn voor de meeste allergische reacties. Lactose is geen eiwit, maar een koolhydraat dat in melk zit. Sommige mensen verdragen geen lactose als gevolg van een tekort aan darmlactase, een enzym.


7) Je kunt je laten desensibiliseren voor een voedselallergie.

 • Fout.

Desensibilisering voor een voedselallergie is niet doeltreffend en bovendien gevaarlijk.


8) Een dier met lange haren is allergener dan een dier met korte haren.

 • Fout.

De aanwezigheid van allergenen heeft niets te maken met korte of lange haren.


9) Allergie is erfelijk.

 • Juist.

Van de meeste allergische kinderen zijn één ouder of beide ouders allergisch.


10) Seizoensgebonden allergische rinitis komt alleen voor in de lente en in het begin van de zomer.

 • Fout.

De meeste planten bloeien in de lente of in het begin van de zomer, maar bij sommige planten is er sprake van een late bestuiving, in het begin van de herfst.


11) Wie allergisch is voor pollen, maakt beter geen avondwandelingen.

 • Fout.

Tijdens het pollenseizoen ligt de pollenconcentratie in de lucht het hoogst tussen 5 en 10 uur 's ochtends. Vandaar dat u in die periode beter geen buitenwandelingen maakt als u er allergisch voor bent.


12) Loop ik risico op een voedselallergie als ik allergisch ben voor pollen?

 • Ja.

Wie allergisch is voor latex, kan het ook worden voor avocado's, wie allergisch is voor katten, kan het worden voor varkensvlees enz. Kruisallergieën komen steeds vaker voor, maar hoeven geen fataliteit te zijn. Raadpleeg bij de minste twijfel een arts.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 18/10/2005 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/04/2014 - 12h34
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergische rhinitis en conjunctivitis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

Een lopende, verstopte of jeukende neus, hevige niesbuien die maar niet stoppen, tranende en rode ogen… dit zijn de symptomen van een allergische rhinitis, een kwaal waarmee elke lente opnieuw duizenden mensen geconfronteerd worden die allergisch zij...

Allergie voor de euro? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Het probleem van het nikkelgehalte in de euro is niet nieuw. Reeds een jaar vermoeden we dat de euro allergie kan veroorzaken.

Meer artikels