PUBLICITÉ

Allergieën: ook onze katten hebben er last van!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 26/12/2006 - 00h00
-A +A

Contact tussen een allergene stof en het lichaam kan een reactie van het immuunsysteem uitlokken die gekenmerkt wordt door huidproblemen of problemen met de luchtwegen (rhinitis, hoest, astma). Katten blijven evenmin gespaard van dit allergisch fenomeen!

PUB

Insecten en voeding

Een van de belangrijkste oorzaken van huidproblemen bij onze geliefde poezen zijn vlooien. De irriterende beet veroorzaakt jeuk en het speeksel van de insecten kan daarbovenop voor een zware huidallergie zorgen. Katten die daar last van hebben zouden het hele jaar door preventief tegen vlooien moeten worden behandeld.
Bij sommige katten kan ook de voeding de oorzaak van een allergie zijn. Via een voedingstest op basis van een speciaal regime kan de diagnose van deze voedselallergie gesteld worden en kan op zoek worden gegaan naar een regime dat uw kat beter verdraagt. Een allergie voor voedsel uit zich in huidproblemen en/of diarree.

Atopie

Atopie is een erfelijke vorm van overgevoeligheid, waardoor het immuunsysteem overgaat tot een abnormale productie van antistoffen bij contact met bepaalde stoffen in de lucht. Bij katten uit zich dat in huidproblemen die verschillen al naar gelang de periode van het jaar en het individu. De huid is rood en na hevig en lang krabben kan er hyperpigmentatie ontstaan (overmatige pigmentvorming, i.
c. donkere vlekken of strepen op sommige plaatsen). Er kan ook otitis (middenoorontsteking) optreden. Als de aandoening niet wordt behandeld, kan een secundaire bacteriële infectie leiden tot het ontstaan van knobbeltjes. De ziekte is vaak moeilijk te behandelen en gebeurt via toediening van geneesmiddelen die de jeuk moeten verzachten, van shampoos en essentiële vetzuren. Bij katten wordt momenteel een geneesmiddel getest dat het immuunsysteem regelt en moet helpen om de ziekte te bestrijden. Het middel is wel al beschikbaar voor honden die last hebben van atopie. Het bevat een stof met de naam " ciclosporine ", een extract van een paddenstoel en dus een natuurlijk product.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 26/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vlooien zijn niet bang van de winter! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

De winter komt er aan en de temperaturen komen hoe langer hoe meer in de buurt van het vriespunt. Maar ook bij koud weer moet men waakzaam blijven voor honden, katten en de larven van vlooien die zich geduldig schuilhouden in huis.

Meer artikels