PUBLICITÉ

Allergie voor juwelen en cosmetica

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2017 - 17h34
-A +A

Allergie voor cosmetica en juwelen is een frequent probleem: allergie voor een armband, een uurwerk of oogschaduw bijv. Maar de allergie blijft beperkt tot de huid en tast slechts uitzonderlijk het slijmvlies aan, maar nooit de luchtwegen.

PUB

Een contactfenomeen dat in twee stappen verloopt

Sensibilisatie: het voorwerp of de stof wordt lang of herhaaldelijk op de huid aangebracht. De sensibilisatieperiode kan zeer lang zijn. Het probleem komt zelden voor bij kinderen, maar vaker bij jonge meisjes, die zich immers vroeger gaan tooien met juwelen en andere fantasieartikelen. Klinische fase: de allergie wordt zichtbaar. Er verschijnen rode jeukende vlekken. Een irritatiereactie manifesteert zich ongeveer 6 uur na het contact, maar de contactallergie manifesteert zich over het algemeen later, 1 tot 4 dagen na het contact. Daarom worden huidtests ook niet dadelijk afgelezen.

Nikkel, de frequentste oorzaak

De belangrijkste allergiserende stof in juwelen is nikkel. Andere metalen zoals goud, koper en zilver, veroorzaken slechts zelden allergie tenzij er nikkel in zit. Bij allergie voor cosmetica moet de oorzaak over het algemeen worden gezocht in de excipiëntia zoals parfums, parafenyleendiamine (haarlak), plantaardige stoffen en bewaarmiddelen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 24/12/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2017 - 17h34

Mededeling van het ANAICE, Syndicaat van Franstalige Allergologen. www.anaice.org, november 2002

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergie voor de euro? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Het probleem van het nikkelgehalte in de euro is niet nieuw. Reeds een jaar vermoeden we dat de euro allergie kan veroorzaken.

Hypoallergeen of dermatologisch getest? Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

Irritatie van de huid of een allergie, sommige huidtypes zijn erg gevoelig. Voor mensen met een fragiele huid zijn er heel wat cosmetische en hygiënische producten met de vermelding 'hypoallergeen' of 'dermatologisch getest'. Maar wat betekenen die t...

Amelium: alles voor personen met allergie Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Om de levenskwaliteit van personen met allergie te verbeteren heeft Amelium een boetiek en daarna een on-line verkoopdienst geopend en nu heeft Amelium ook een postordercatalogus uitgebracht.

Eczeem: wat kan de jeuk verzachten? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Er bestaan twee types eczeem, maar allebei manifesteren ze zich door rode plekken, jeuk en een gezwollen huid. Atopisch eczeem is erfelijk en treedt vooral in de kinderjaren op. Maar iedereen kan in feite last krijgen van deze huidontsteking. Hierond...

Meer artikels