PUBLICITÉ

Allergie voor huisstofmijten: er bestaat een definitieve oplossing

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/09/2014 - 10h32
-A +A

Wat kunnen we doen tegen een allergie voor huisstofmijten?

De huisstofmijten uit de weg ruimen uiteraard! Het probleem is dat het onmogelijk is om huisstofmijten helemaal weg te houden en dat enkele sporen voldoende kunnen zijn om een allergieaanval te veroorzaken.

Er bestaat echter een definitieve oplossing: een desensibilisatiekuur.

PUB

De herfst, een geschikt seizoen voor de verspreiding van huisstofmijten en voor allergieaanvallen

Het is herfst. De huisstofmijten herleven in onze woningen. De warmte en de luchtvochtigheid zijn geschikte factoren voor hun ontwikkeling. Daardoor krijgen mensen die gevoelig zijn voor deze beestjes meer last van allergische reacties. Hoewel vrij onschuldig, zijn de symptomen van allergische rinitis vervelend, omdat ze zowel 's nachts als overdag het dagelijkse leven verstoren. Ze hebben bovendien een vervelend effect op al uw activiteiten: een verstopte of lopende neus, herhaalde niesbuien, tranende ogen, een moeilijke ademhaling...
Erger nog, bij kinderen bevordert een allergische rinitis sinusitis en oorontstekingen. En tot slot, een allergische rinitis kan ook tot astma leiden.

Hoe kunt u ontsnappen aan een allergie voor huisstofmijten?

Op het eerste gezicht, is de oplossing duidelijk: de huisstofmijten moeten uit de weg geruimd worden! Als belangrijkste maatregel kunt u beginnen met de verwijdering van kamerbreed tapijt, matten, stoffen zetels... U doet er bovendien goed aan allergeendichte hoezen te gebruiken en het huis zoveel mogelijk te verluchten, onder meer de slaapkamers.

Huisstofmijten het leven zuur maken gebeurt bij voorkeur zo vroeg mogelijk om de ontwikkeling van de ontsteking te beperken.
In de praktijk is het echter zogoed als onmogelijk om de huisstofmijten helemaal weg te houden, te meer omdat slechts enkele sporen voldoende zijn om een allergieaanval te veroorzaken.

Wat kunnen we dan wel doen?

Er zijn geneesmiddelen die men moet nemen als een allergieaanval zich voordoet en die de aanval verlichten en doen ophouden. Er bestaan ook basisbehandelingen om allergische reacties te voorkomen of om ze te vertragen. Maar niets van dit alles behandelt de oorzaak, uitgezonderd de desensibilisatie. Dit is de enige radicale oplossing tegen een allergie voor huisstofmijten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/09/2014 - 10h32

Persconferentie Stallergènes, oktober 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h55

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis. Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ver...

Allergische rhinitis en conjunctivitis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

Een lopende, verstopte of jeukende neus, hevige niesbuien die maar niet stoppen, tranende en rode ogen… dit zijn de symptomen van een allergische rhinitis, een kwaal waarmee elke lente opnieuw duizenden mensen geconfronteerd worden die allergisch zij...

Meer artikels