PUBLICITÉ

Allergie voor dieren

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00
-A +A

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier, in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën!

PUB

Meer dan 30% van de gesensibiliseerde mensen zijn allergisch voor dieren. Het is hun huid, hun speeksel, urine, uitwerpselen die hun allergie veroorzaakt en niet hun haren, zoals algemeen wordt aangenomen. Mensen met allergie ontwikkelen reacties na rechtstreeks contact met de dieren, maar ook via onrechtstreeks contact. Hun allergenen stapelen zich op in het huis en kunnen tot twee jaar nadat ze het huis verlaten hebben actief blijven. Allergische reacties doen zich voor in de vorm van astma, conjunctivitis, eczema, rinitis, contacturticaria.

Katten en honden

Het allergeen van katten is na dat van de mijtachtigen het krachtigste. Het lijkt erop dat zwarte katten de hevigste allergieën veroorzaken. Het allergeen wordt geproduceerd door het speeksel, maar ook door de zweetklieren en anale klieren.De allergenen van honden bevinden zich in zijn huidschilfers, speeksel en urine.Indien u allergisch bent voor katten of honden, kunt u het beste beslissen om uw dier weg te doen, ook al is deze beslissing moeilijk te nemen. Anders moet u ervoor zorgen dat het dier minstens één keer per maand wordt gewassen ofwel moet u het een keer per week met een vochtige handschoen inwrijven, buiten borstelen, zijn mand en kattenbak heel regelmatig schoonmaken, hem geen toegang tot de kamers en zeker niet tot de bedden verlenen, een luchtververser gebruiken, vaak uw kleding verversen, de matrassen en hoofdkussens verluchten.

Knaagdieren

De allergeniciteit van knaagdieren - cavia's, hamsters, konijnen... - is erg hoog en kan soms ernstige huidreacties en luchtwegproblemen veroorzaken. Ze verergert ook een allergie tegen mijtachtigen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00 "Aroma Allergies", Dr. Jean-Pierre Willem, Albin Michel, 2006. "Les animaux de compagnie en Belgique: un enjeu de consommation", Persbericht CRIOC, februari 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn hond is allergisch! Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Net zoals bij mensen neemt ook bij honden het aantal allergieën toe. Ze kunnen last hebben van jeuk, diarree en allergische verkoudheden waarvan de precieze oorzaak soms moeilijk op te sporen is en dus ook moeilijk te mijden.

Allergie: een hond houden kan! Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

Een hond in huis hebben zou gunstig zijn voor kinderen die allergisch zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek. De hond zou de gevoeligheid voor luchtwegallergenen verminderen.

Meer artikels