PUBLICITÉ

Allergie voor bijen- of wespensteken: mogelijk ernstig

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/08/2013 - 19h41
-A +A

Bijensteken zouden in principe niet veel mogen voorkomen, want deze insecten gebruiken hun angel alleen om zich te verdedigen. Vaak blijft de angel in de huid zitten. Een wesp daarentegen kan verschillende keren achtereen steken.

PUB

Wat moet u doen bij bijen- en wespensteken of een steek van een 'horzel' of een hommel?

Bij een bijensteek moet u meteen de angel verwijderen met een epileerpincet. Let erop dat u zeker niet op de gifblaas knijpt of drukt. Die zit vaak nog aan de angel vast.

Houd in de mate van het mogelijke de gestoken zone wat omhoog (ongeacht om welke insectenbeet of –steek het gaat) en leg er een ijszakje op tegen de pijn. Daarna kunt u de wonde met een ontsmettingsmiddel zuiveren.

Meestal zijn steken van vliesvleugeligen (bijen, wespen, horzel of hoornaar, hommel) onschuldig. Maar sommige mensen reageren allergisch op het gif van het insect.

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie na een steek van een vliesvleugelige?

  • Ademhalingsproblemen, piepende longen.
  • Shock:bleekheid, zweten, gevoel van zwakte.
  • Opzwelling van de keel of het gezicht, vooral dan rond de ogen.
  • Huiduitslag, rode plekken, algemene jeuk…
  • Braken.

Als deze symptomen optreden, bestaat er een reëel risico op een anafylactische shock. Dat is ernstig, want potentieel dodelijk. Elk jaar zijn er ongeveer twintig sterfgevallen als gevolg van zo’n shock.
Bel meteen de 100 (dringende medische bijstand) of de 112 (Europees medisch noodnummer).

Deze extreme reactie treedt meestal op bij mensen met een grotere vatbaarheid, mensen dus die al bij een vorige steek een - minder erge -allergische reactie hebben gehad. Die moeten zich dus tegen insectensteken beschermen. Het risico op nieuwe steken is wel nooit volledig uit te sluiten. Zorg dus dat u altijd een gebruiksklare adrenalinespuit  bij de hand hebt. Die kunt u laten voorschrijven door een arts. Hij kan door de patiënt of zijn omgeving gebruikt worden. U kunt zich ook laten desensibiliseren voor het gif van vliesvleugeligen.

Let op:
Ook een steek in de keel moet dringend behandeld worden. Bel ook dan meteen de hulpdiensten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/08/2013 - 19h41

Het Franse Rode Kruis, "Guide pratique des premiers secours", Uitgeverij  Reader’s Digest.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoornaarssteken: erg of niet? Gepubliceerd op 02/08/2012 - 13h38

Steken van hoornaars en andere insecten maken deel uit van de typische zomerkwaaltjes . De lastposten verschijnen te pas en te onpas op ons terras of tijdens een picknick of barbecue. Maar laat uw zomer er niet door vergallen! En denk erom: ze zijn b...

Meer artikels