PUBLICITÉ

Allergie: een hond houden kan!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/05/2008 - 00h00
-A +A

Een hond in huis hebben zou gunstig zijn voor kinderen die allergisch zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek. De hond zou de gevoeligheid voor luchtwegallergenen verminderen.

PUB

Uitschakelen van de allergenen als het mogelijk is

De ideale oplossing voor mensen die allergisch zijn is het uitschakelen van de allergenen waarvoor ze gevoelig zijn. Maar die radicale aanpak is zelden mogelijk en alles hangt natuurlijk af van het type allergenen dat in het spel is.
Soms is het mogelijk om contact met de allergenen te beperken, maar een groot deel van de luchtwegallergenen zijn gewoon niet uit te schakelen. Dat is het geval met pollen, stof, tabak, haar van dieren, enz.
Er worden wel bepaalde maatregelen aangeraden: geen dieren in huis, geen tapijt, niet picknicken of wandelen tijdens de piekperiodes van de pollenproductie, geen blootstelling aan passief roken, enz.

Een hond in huis vermindert de gevoeligheid voor luchtwegallergenen

De gegevens rond huisdieren spreken elkaar tegen. Al langer wordt aanbevolen om geen behaarde dieren, zoals honden en katten, in huis te nemen. Voor katten verandert er niets, maar er zijn aanwijzingen dat honden niet schadelijk zouden zijn, integendeel zelfs.
Een Duitse studie heeft 3.000 kinderen gevolgd van de geboorte tot hun zesde jaar. Hun levensomstandigheden en hun contact met diverse allergenen werden onderzocht aan de hand van vraaglijsten die door hun ouders werden ingevuld. Zo werd ontdekt dat een hond in huis hebben de gevoeligheid van de kinderen voor luchtwegallergenen vermindert. Kinderen die een hond rond zich hebben zouden zo minder gevoelig zijn voor pollen en andere ingeademde allergenen.
Het is nog te vroeg om iedereen aan te raden om een hond in huis te halen. Eerst is er nog verder onderzoek nodig.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/05/2008 - 00h00 Heinrich J. et coll., European Respiratory Journal, 29 april 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Meer artikels