PUBLICITÉ

Allergenen en virussen verergeren astma

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00
-A +A

Volgens een recente Britse studie zouden alle genen en virussen samen hevige astma-aanvallen veroorzaken waarvoor de patiënt vaak in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Enkele adviezen om de effecten van die gevaarlijke cocktail te voorkomen.

PUB
Overzicht

Als het astma typisch van allergische oorsprong is, worden de aanvallen veroorzaakt als het lichaam in contact komt met het allergeen waarvoor het gevoelig is. Bij een astma-aanval vernauwen de bronchioli (kleine bronchi), zodat de lucht niet meer goed uit de longen kan stromen. Dit heeft tot gevolg dat het bloed onvoldoende zuurstof krijgt, en in ernstige gevallen moet de patiënt worden opgenomen om zuurstof toe te dienen en om de aanval te behandelen.

Niet zo eenvoudig

De eenvoudigste oplossing voor personen met een allergie bestaat uiteraard in het mijden van de betrokken allergenen. Maar dit is niet steeds mogelijk. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen zullen er in huis toch steeds huisstofmijten zijn, ook al is hun aantal verminderd. Het is ook onmogelijk tijdens de bloeitijd alle contact met stuifmeel te mijden.Als iemand reeds contact heeft met allergenen en ook nog door een virus wordt besmet, zou de allergische reactie ernstiger kunnen zijn. De patiënt kan een ernstige astma-aanval ontwikkelen waarvoor hij soms in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Het virus prikkelt het longslijmvlies waardoor het lichaam gemakkelijker in contact komt met allergenen. Dit verergert de allergische reactie en dus de astma-aanval. Eenzelfde fenomeen komt voor bij de combinatie van luchtvervuiling en allergenen.

Bij astmapatiënten moeten dus beide maatregelen worden genomen: de virale infectie behandelen en blootstelling aan allergenen vermijden.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00 Green R.M. et coll., British Medical Journal 2002; 287: 1561-1567.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma kost evenveel aan de werkgevers als aan de maatschappij Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Astma, een chronische ontstekingsziekte van de bronchi of luchtpijpen, brengt de patiënten vaak bij de arts. Medische verzorging kost uiteraard aan de maatschappij, maar ook aan de ondernemingen. Volgens een Amerikaanse economische studie zouden de u...

Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Kort praktisch overzicht van de voedselallergieën Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h28

Een allergie is een overdreven reactie van ons afweersysteem op een stof (of allergeen) zoals pollen, mijten, schimmels, haren en vaak ook voedselwaren. De allergische reactie kan zich op veel manieren uiten: roos, huiduitslag, misselijkheid, diarree...

Meer artikels