PUBLICITÉ

Alleenstaande mensen worden sneller ouder

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2009 - 00h00
-A +A

Oud worden is een proces dat bij het leven hoort. Maar het verlies van motorische of intellectuele vaardigheden en het geleidelijk aan afhankelijk worden, maken het soms moeilijk om te dragen. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het erop van houden een sociaal actief leven kan helpen om gezond oud te worden.

PUB

Een sociaal netwerk is belangrijk om gezond oud te worden

Eerder al hebben studies aangetoond dat een sociaal netwerk hebben een van de gemeenschappelijke punten is van mensen die lang leven en gezond blijven. Nu is ook het omgekeerde bewezen: oudere mensen die veel alleen zijn, zouden motorisch sneller achteruitgaan dan bejaarden die een actief sociaal leven hebben.

Wat verandert er als mensen een sociaal netwerk onderhouden?

Een verslechterende motoriek manifesteert zich op verschillende manieren: achteruitgang van de spiertonus, de coördinatie en de handigheid. Om die te meten hebben de onderzoekers tests afgenomen in spierkracht en evenwicht, zoals op één been staan, of snel spijkers in een plank kloppen. Het sociale leven van de doelgroep werd onderzocht aan de hand van een vragenlijst. De vragen gingen onder meer over restaurantbezoekjes, vrijwilligerswerk, vrienden- of familiebezoek en het bijwonen van religieuze diensten. De antwoorden werden geëvalueerd op een 'sociale' schaal van 0 tot 5 punten. Bij geen van de deelnemers was er trouwens sprake van dementie of de ziekte van Parkinson.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2009 - 00h00

Buchman, A. Archives of Internal Medicine, juni 2009

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gehoorverlies: vermijd sociale en psychische problemen! Gepubliceerd op 19/05/2017 - 15h09

Gehoorverlies heeft vaak zware sociale en psychische gevolgen en kan iemands sociale en professionele leven serieus ontwrichten. Het zelfbeeld krijgt daardoor een serieuze deuk. Nochtans bestaat er een heel netwerk van specialisten die niet alleen de...

Meer artikels