PUBLICITÉ

Alle kneepjes om bewust inkopen te doen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/09/2013 - 12h14
-A +A

Belofte maakt schuld.

Deze week krijgt u dus onze weetjes en trucjes om bewust inkopen te doen. Zo voorkomt u dat u zich laat beïnvloeden door de marketingtrucjes van de junkfoodproducenten!


PUB

Alle trucjes om u niet te laten vangen als u uw inkopen doet

De belangrijkste – en genoegzaam bekende – regel is om nooit met een lege maag te gaan winkelen. Als u honger hebt, lijkt alles (nog) veel verleidelijker! Maar er zijn nog andere middeltjes:

 • Maak een lijstje.
  Kijk er af en toe naar. Dan weet u weer wat u echt nodig hebt en zult u minder in de verleiding komen.

 • Even visualiseren
  Neem elke keer als u iets in uw winkelkarretje legt een paar seconden de tijd om u voor te stellen hoe u dit voedingsmiddel gaat eten. Is dat potje ijs dat u in uw zetel wilt uitlepelen echt wel nodig?

 • Begin met verse groenten en fruit te kopen.
  Leg ze helemaal vooraan in het karretje zodat ze niet geplet raken.

 • Vergelijk de prijzen van alles.
  Niet om te besparen, ook al is dat altijd meegenomen.
  Maar om na te gaan of u uw inkopen doet volgens uw prioriteiten.
  Een voorbeeld: als de kant-en-klare maaltijden van de avonden dat u moe of gestrest bent de helft van uw budget opslorpen, dan is het allicht nuttig om uw organisatie van de  week te herzien.

 • Stel u ook van tijd tot tijd in gedachten uw koelkast voor.
  Ligt ze nog vol restjes die straks weggegooid moeten worden? Dat zou u ervan moeten afhouden om producten te kopen waarvan u niet zeker bent of u ze welt zult eten.

 • Stel uw gewoonten in vraag. 
  Zijn al die dingen die u zonder nadenken in uw wagentje legt echt goed voor u?
  Waarom niet eens een biertje in plaats van een fles wijn nemen, of een reep chocolade in plaats van een pak koeken?
  De bedoeling hiervan is niet om het calorieënplaatje omlaag te halen, maar om de verleiding te weerstaan om uw hersenen op non-actief te zetten als u uw inkopen doet.

 • Behoud de controle
  Let tijdens het shoppen ook om dezelfde reden op de kneepjes die worden aangewend om u tot kopen aan te zetten: de vormen, de kleuren, de opstelling van de waren, enz. Alles is uitgekiend om u ertoe aan te zetten geld uit te geven! Denk daaraan zodat u zich niet laat vangen.

 • Lees de etiketten
  En tot slot nog een tip die heel vaak terugkeert en terecht. Kijk van tijd tot tijd op de etiketten van de dingen die u koopt. Dat geldt niet alleen voor de nieuwe producten die u nog niet kent, maar ook voor de waren die u gewoonlijk meeneemt. Misschien krijgt u wel zin om te veranderen!
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/09/2013 - 12h14
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren… Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels...

Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Voeding: geloof de celebrity’s niet… Geüpdatet op 02/08/2016 - 13h48

De laatste tijd zijn er heel wat celebrity’s die publiciteit maken voor voedingswaren. Maar kunnen we ze wel vertrouwen om gezonde keuzes te maken? Een in Amerika uitgevoerde studie vindt van niet. En ook hier is het niet beter!

Meer artikels