PUBLICITÉ

Alcoholisme bij vrouwen: een veel voorkomend probleem

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00
-A +A

Alcoholisme wordt niet langer als een puur mannelijk probleem beschouwd. Het fenomeen komt nog altijd het meest voor bij mannen, maar vrouwen zijn veel kwetsbaarder voor de gevolgen van alcohol en het aantal vrouwen dat kampt met alcoholproblemen neemt ook toe. De twee seksen gaan niet op dezelfde manier om met alcohol en ze zijn er ook niet even goed tegen bestand.

PUB

Vrouwen en alcohol


Alcoholproblemen komen drie keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Maar alcoholisme bij vrouwen is de voorbije twintig jaar veel zichtbaarder geworden en toegenomen. Het wijkt bovendien op heel wat punten af van de problemen bij mannelijke drinkers.

Alcoholmisbruik: drie niveaus van gevolgen en risico's


Er bestaan drie niveaus van misbruik van alcohol. Het eerste kan men omschrijven als het risicogebruik. Dat is regelmatig en overdadig alcoholgebruik dat gezondheidsrisico's, sociale, familiale en professionele risico's inhoudt die zich mogelijk later zullen manifesteren. Het tweede niveau is het zogeheten schadelijke gebruik van alcohol. Daarbij zijn de negatieve effecten op de relaties, de sociale activiteiten en het lichaam al zichtbaar. Het derde niveau is het niveau van de alcoholverslaving. Daarbij heeft de drinker de controle op zijn drankgebruik verloren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00 Le Quotidien du médecin, 6 maart 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Depressies: een hoog risico om te hervallen Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Hervallen gebeurt frequent, steeds vaker en sneller. Een patiënt die reeds een depressie heeft doorgemaakt, heeft 60% kans om er later in zijn leven opnieuw een te krijgen. Wie er twee heeft gehad, heeft 70% kans om te hervallen. Na drie keer wordt d...

Luide muziek doet sneller drinken Geüpdatet op 05/08/2008 - 00h00

Franse wetenschappers hebben ontdekt dat luide muziek zowel sneller als meer doet drinken. Geobserveerde mannen deden drie minuten minder over een glas bier, en dronken tegelijk bijna een glas meer per cafébezoek.

Hartinfarct: vrouwen moeten zich beter verzorgen Geüpdatet op 22/12/2015 - 11h45

Vrouwen lopen bij een myocard- of hartinfarct op verschillende niveaus van de behandeling vertraging op. Tijdens hun herstel worden ze ook minder vaak doorverwezen voor hartrevalidatie of zien ze soms uit eigen beweging af van revalidatie. Deze sekse...

Meer artikels