PUBLICITÉ

Alcohol: zoek hulp!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/08/2002 - 00h00
-A +A

Problematisch alcoholgebruik komt in België veel voor. Toch zoekt nog geen 10% van de mensen die in dat geval zijn professionele hulp. Dat kan en moet beter…

PUB

Alcohol: problematisch alcoholgebruik of verslaving?

Problematisch alcoholgebruik is niet hetzelfde als alcoholisme of alcoholverslaving. We spreken van problematisch alcoholgebruik bij een consumptie van meer dan twee glazen per dag voor vrouwen en meer dan drie glazen voor mannen. Maar ook via een simpele vragenlijst kan iemand nagaan hoe het met zijn alcoholgebruik gesteld is:

  • Hebt u al het gevoel gehad dat u uw alcoholgebruik moet verminderen?
  • Heeft uw omgeving al opmerkingen gemaakt over uw alcoholgebruik?
  • Hebt u al schuldgevoelens gehad over uw alcoholgebruik?
  • Is het al gebeurd dat u al van ‘s ochtends vroeg behoefte had aan alcohol?

Als u op twee of meer vragen positief antwoordt, is uw alcoholgebruik problematisch. Problematisch alcoholgebruik brengt een aantal risico’s mee voor de gezondheid. Zo worden kanker, hypertensie en andere aandoeningen door regelmatig alcoholgebruik in de hand gewerkt. Bij zo’n verbruik stijgt bovendien het risico op verslaving fors.

Veel Belgen drinken te veel alcohol

Veel Belgen drinken te veel. Afhankelijk van de manier waarop het verbruik geschat wordt, gaat het om 6 tot 10% van de bevolking, samen goed voor tienduizenden mensen. Het meest zorgwekkende eraan is nog dat slechts een heel kleine minderheid daarvan - minder dan een op de twaalf drinkers - hulp zoekt. Zware drinkers wachten gemiddeld achttien jaar voor ze op zoek gaan naar professionele hulp. Dat is ontzettend lang. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft nu een reeks maatregelen opgelijst die mensen met een alcoholprobleem kunnen helpen om de stap naar de dokter te zetten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/08/2002 - 00h00

KCE Reports 258B

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ