PUBLICITÉ

Alcohol verstoort de slaap

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00
-A +A

Alcoholverslaafden lijden net als ontwenden aan slaapstoornissen. Alcohol doet ons weliswaar sneller inslapen, maar leidt ook tot chronische slapeloosheid. Vermoeidheid is overigens één van de risicofactoren voor een terugval.

PUB
Overzicht

De effecten van alcohol op de slaap remmen het ontwenningsproces sterk af bij alcoholverslaafden. Slapeloosheid, vaak wakker worden, slechte slaapkwaliteit, … : deze symptomen werden geanalyseerd bij 63 voormalige drinkers. De enen waren nog geen 12 maanden geleden gestopt met drinken, de anderen al meer dan 1 jaar. Meer dan 50 % leed aan chronische slapeloosheid, terwijl dat bij de algemene populatie slechts 10 tot 15 % bedraagt. Deze chronische stoornissen komen zowel voor bij drinkers als bij personen die al geruime tijd ontwend zijn (langer dan 1 jaar).

Een terugvalfactor

Alcohol doet weliswaar sneller inslapen, maar leidt ook tot ernstige slaapstoornissen: slapeloosheid, vaak en vroegtijdig wakker worden, een minder lange diepe slaap enz. Slaapstoornissen veroorzaken helaas vermoeidheid, en dat is één van de risicofactoren voor een terugval bij ex-alcoholici, naast honger, woede en eenzaamheid. En zo is de cirkel rond. Toch vestigt deze vaststelling de aandacht op sommige problemen waarmee een alcoholverslaafde af te rekenen krijgt, en op het grote belang van een goede begeleiding.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00 Clinical & Experimental Research, 14 augustus 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waar dient de slaap voor? Geüpdatet op 06/11/2015 - 12h07

Slaap is een essentiële biologische functie. Voldoende uren slapen en een nachtrust van goede kwaliteit zijn cruciaal, zeker in de puberteit. Deze kwetsbare periode kan namelijk makkelijk leiden tot een ontregeling van de biologische klok en zo tot e...

Slaap: beter eten om beter te slapen Geüpdatet op 06/01/2016 - 09h52

De eindejaarsfeesten en de rijkelijke maaltijden bevorderen niet per se onze nachtrust. Goed slapen is ook belangrijk om een dieet optimaal te laten renderen. Wetenschappers onderzoeken de relatie tussen de slaap, de voeding, bepaalde levensmiddelen...

Allergische rinitis: echte slaapstoornissen! Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Mensen die lijden aan allergische rinitis hebben naast de klassieke plaatselijke symptomen (niesbuien, verstopte neus, jeukende neus...) ook last van slaapstoornissen. Is de neusobstructie verantwoordelijk voor deze verstoring van de slaap bij deze p...

Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Meer artikels