PUBLICITÉ

Alcohol verhoogt de kans op borstkanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/12/2002 - 00h00
-A +A

Een glaasje alcohol per dag verhoogt de kans op borstkanker met 7%. 4% van de gevallen van borstkanker in de ontwikkelde landen zou toe te schrijven zijn aan het gebruik van alcohol. In Groot-Brittannië zouden zo bijna 2.000 gevallen kunnen worden vermeden.

PUB

Analyse

Roken veroorzaakt geen borstkanker (roken veroorzaakt wel 15 andere vormen van kanker), maar dit geldt niet voor alcohol.Volgens de resultaten van een zeer grootschalige analyse van meer dan 50 studies op een totaal van 150.000 vrouwen uit heel de wereld blijkt dat 10 g alcohol per dag de kans op borstkanker met ongeveer 7% verhoogt. De kans dat een vrouw borstkanker krijgt, verhoogt dus met 7% per extra glas per dag. Maar in vergelijking met andere factoren, zoals de factoren die verband houden met het moederschap, zijn de effecten van alcohol op borstkanker eerder “bescheiden”. Maar anderzijds is het bekend dat vrouwen nu meer drinken dan vroeger. En als die tendens zich voortzet, zou alcohol in de nabije toekomst een belangrijke risicofactor kunnen worden en een uitgesproken invloed hebben op de incidentie van borstkanker.

Borstkanker of het hart en de bloedvaten beschermen?

Sommige studies laten uitschijnen dat een beperkte hoeveelheid alcohol bescherming biedt tegen hartziekten. Het evenwicht tussen de positieve effecten op het hart en de negatieve effecten op borstkanker hangt af van de leeftijd. Vóór de leeftijd van 60 jaar is borstkanker een belangrijkere doodsoorzaak dan hart- en vaatziekten. Pas vanaf de leeftijd van 65 jaar draait het risico om en worden de gunstige effecten van een matige alcoholconsumptie duidelijk.

Tot besluit, het risico moet zeer ernstig worden genomen. En vergeet niet dat mannen en vrouwen even gevoelig zijn voor alcohol in termen van gezondheid.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/12/2002 - 00h00 Beral, Br J Cancer, 87 : 1234-1245.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

Hoe groot is uw risico op borstkanker? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h48

In verband met borstkanker bestaan er heel wat risicofactoren. Hoe meer factoren op u van toepassing zijn, hoe meer risico u loopt. Het is voor u belangrijk te weten hoe groot uw risico op borstkanker is: het zal u toelaten preventiemaatregelen te ne...

Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naarge...

Meer artikels