PUBLICITÉ

Alcohol: risicotieners opsporen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
-A +A

Elementen vinden om tieners op te sporen die risico lopen op alcoholmisbruik: dat is het doel van heel wat onderzoekers en volksgezondheidsspecialisten, om op die manier preventieve acties uit te werken. Momenteel zijn er nog te weinig gegevens om een preventiebeleid op te baseren. Toch bestaan er een aantal gedragingen die de aandacht moeten wekken van ouders en gezondheidsprofessionals.

PUB

Gedragingen en klinische factoren die de aandacht moeten wekken

  • de drang naar kicks om de verveling te bestrijden, en vooral naar diverse psychoactieve stoffen. Die drang hangt vaak samen met impulsbeheersingsstoornissen, onder meer de zogenaamde periodieke explosieve stoornis, gokverslaving en kleptomanie.
  • alcoholverbruik op jonge leeftijd: alcoholisme onder de 20 jaar is bijzonder ernstig en komt voor bij jongeren met meer familiale antecedenten en meer gedragsstoornissen tijdens de kinderjaren. Ze hebben een grotere drang om te drinken en meer stemmingsschommelingen.
  • een zekere 'resistentie' tegen alcohol: tieners die goed tegen alcohol kunnen, lopen meer kans om verslaafd te raken, zoals blijkt uit blinde studies waarbij alle proefpersonen dranken consumeren zonder te weten of ze alcohol bevatten. Die resistentie kan deels genetisch bepaald zijn, zoals blijkt uit de follow-up van kinderen van alcoholici: 29 % werd op zijn beurt verslaafd na 8 jaar follow-up, tegen 11 % van de personen in de controlegroep.
  • vroegtijdige puberteit zou een risicofactor kunnen zijn voor alcoholverslaving, zoals blijkt uit een Finse studie bij tweelingen. Deze vaststelling moet echter bevestigd worden door prospectief onderzoek.
Alcoholmisbruik die echt het gevolg is van een psychiatrische stoornis (sociale fobie, depressie, manie) is daarentegen vrij zeldzaam. Er bestaat niet zoiets als een typeprofiel van de adolescent die risico loopt op alcoholverslaving. Toch loopt een tiener die alle voornoemde criteria vertoont, een bijzonder hoog risico en heeft hij beslist persoonlijke begeleiding nodig waarbij het voorkomen van het gebruik van psychoactieve stoffen centraal staat.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00 Collectieve expertise 'Alcool ; dommages sociaux, abus et dépendance'. Inserm 2003 ; Schuckit MA., SMITH TL. A 8-year follow-up of 450 sons of alcoholic and control subjects. Arch Gen Psychiatry 1996 ; 53 : 202-210 ; Dick DM. et coll. Pubertal timing and sustance use : associations between and within families across late adolescence. Dev psychol 2000 ; 36 : 180-89.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Depressie en Prozac ® bij kinderen Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Depressiestoornissen bij kinderen worden vaak genegeerd of gebanaliseerd, maar zijn nochtans een niet te miskennen realiteit. En als ze dan toch gediagnosticeerd worden, zijn er nog altijd geen geneesmiddelen die hun nut hebben bewezen bij kinderen....

Verslaafd aan videospelletjes? Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Met het spelen van videospelletjes is in principe niets verkeerd. Toch loopt het voor een beperkte groep spelers uit de hand. Hoe herkent u een problematisch speelgedrag en wat valt er aan te doen?

Bedplassen bij tieners: niet opgeven! Geüpdatet op 03/02/2016 - 09h27

Rond 17 jaar zou niemand nog last mogen hebben van nachtelijke enuresie of bedplassen. Maar dat is de theorie. Van de kinderen tussen 5 en 7 jaar plast 10% ’s nachts nog in bed. Hoewel dat probleem vanzelf overgaat à rato van 1% per jaar, blijft 1 to...

Meer artikels