PUBLICITÉ

Alcohol, oorzaak van ondervoeding

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00
-A +A

Alcohol kan een invloed hebben op de voedingstoestand: alcohol kan niet alleen andere voedingsstoffen vervangen, wat vooral leidt tot een onvoldoende inname van eiwitten, maar veroorzaakt ook een malabsorptie van bepaalde voedingsstoffen (met name vitamines). Alcohol is ook een belangrijke bron van calorieën, wat soms kan leiden tot gewichtstoename.

PUB

Tekort aan vitamines en spoorelementen

Een te hoog alcoholverbruik beschadigt de lever, de alvleesklier (pancreas) en de dunne darm, wat kan leiden tot een tekort aan vitamines, vooral van de vitamines A, B, C, D en K, en van spoorelementen, vooral magnesium en zink.De gevolgen daarvan zijn niet onschuldig. Om slechts twee voorbeelden te noemen: vitamine A-tekort veroorzaakt niet alleen leverfibrose en -cirrose, maar is ook kankerverwekkend (ontstaan van leverkanker op een cirrotische lever) en een tekort aan foliumzuur door verbruik van alcohol veroorzaakt bloedarmoede of anemie.

Gevolgen

Personen bij wie alcohol meer dan 30%* van de totale hoeveelheid calorieën uitmaakt, lopen een hoog risico dat ze te weinig koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen innemen. Bij de behandeling van alcoholische leveraandoeningen moet dus ook aandacht worden besteed aan de voeding, rekening houdend met het feit dat alcohol malabsorptie van bepaalde voedingsstoffen veroorzaakt.De correctie van de voedingstoestand is belangrijk, aangezien de vermelde tekorten de effecten van alcohol versterken. Bij een gelijk verbruik van alcohol zal de maximale alcoholspiegel in het bloed hoger zijn bij ondervoede patiënten.

Vrouwen die veel alcohol drinken, wegen over het algemeen minder, maar mannen wegen soms, maar niet steeds, meer. De drinkgewoonten spelen echter een rol: bij een gelijk verbruik zijn personen die dagelijks alcohol drinken magerder dan personen die onregelmatig drinken.* Voorbeeld: ongeveer 8 standaard glazen van 10 gram zuivere alcohol voor 1.000 kcal.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00 Expertise collective de l'INSERM. Alcool. Effets sur la santé 2001. (http://www.inserm.fr)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alcoholici hebben extra vitamine B nodig Gepubliceerd op 09/09/2016 - 16h14

Vitamine B1 wordt vaak voorgeschreven in kuren van alcoholontwenning. Die vitamines zijn nodig om het syndroom van Korsakov te voorkomen. Deze exotische naam staat voor een ziekte die wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Die overdaad rich...

Alcoholverslaving: medicatie helpt om te ontwennen Geüpdatet op 28/09/2016 - 15h00

Wie een alcoholverslaving heeft, kan gebaat zijn met medicatie . De patiënt neemt die in samenspraak met een arts, die op de hoogte is van het alcoholprobleem. Toch is medicatie alleen nooit een goede oplossing.

Hoge bloeddruk: minder alcohol is beter Gepubliceerd op 11/04/2017 - 14h44

Minder alcohol drinken helpt om een hoge bloeddruk te doen zakken. Het is belangrijke informatie om iets te doen aan de vele risico’s op hart- en vaataandoeningen die te wijten zijn aan een te hoge bloeddruk.

Kent u gamma-GT? Gepubliceerd op 08/02/2017 - 12h40

Gamma-GT' s zijn enzymen die van nature aanwezig zijn in de lever, de nieren en de galblaas. Een te hoog gehalte aan gamma-GT kan wijzen op een probleem met deze organen, bijvoorbeeld hepatitis of verstopping van de galwegen. Maar een verhoogde gamma...

Meer artikels