PUBLICITÉ

Alcohol maakt het tandvlees kapot

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 26/08/2003 - 00h00
-A +A

Eén glas alcohol per dag verergert mond- en tandproblemen en is vooral schadelijk voor het tandvlees.

PUB

Deze vaststelling is afkomstig van een Amerikaanse studie die de effecten van eetgewoonten en hygiëne onderzocht op de gezondheid. Ongeveer 40.000 personen tussen 40 en 75 jaar werden acht jaar lang gevolgd. De conclusie van de auteurs luidt dat zelfs matig alcoholverbruik de kans op parodontitis met 20 % verhoogt. Deze tandvleesontsteking (ook wel gingivitis genoemd) is de belangrijkste oorzaak van wegtrekkend tandvlees bij volwassenen. Ze verloopt traag en geleidelijk, en wordt gekenmerkt door rood en/of gezwollen tandvlees en bloedend tandvlees bij het poetsen. Wordt gingivitis niet behandeld, dan wordt het ondersteunend tandweefsel vernietigd, komt het tandvlees los, wordt het bot vernield en vallen de tanden uiteindelijk uit. Dergelijke nefaste gevolgen voor het tandvlees ontstaan van bij een gemiddelde consumptie van één glas alcohol per dag (wijn, bier of sterke drank). Wie nog meer drinkt, loopt 20 % en zelfs tot 27 % (bij drie glazen) meer risico dan wie geen alcohol drinkt. Een strikte tandhygiëne is het veiligste middel om mooie en gezonde tanden te houden. Toch is ook een zeer laag alcoholverbruik belangrijk, en elke dag alcohol drinken is dan ook uit den boze. Tot slot benadrukken we dat ook roken, tandenknarsen en diabetes risicofactoren zijn voor een tandvleesontsteking.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 26/08/2003 - 00h00 Pitiphat W., Journal of Dental Research, 82 (7) : 509-513, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Helpt een gezond gebit tegen pancreaskanker? Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Ja. Aandoeningen van tanden en tandvlees kunnen het risico op pancreaskanker doen stijgen. Dat kan merkwaardig lijken, maar eerder werd al een dergelijk verband aangetoond tussen bijvoorbeeld diabetes en hartinfarcten.

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Meer artikels