PUBLICITÉ

Alcohol is een risicofactor voor colonkanker

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00
-A +A

Colonkanker kan optreden bij risicopatiënten, d.w.z. personen met familiale of pathologische antecedenten. Maar alcohol kan een belangrijke rol spelen: het verdubbelt het risico op colonkanker.

PUB

Overmatig gebruik van alcohol is geassocieerd met talrijke aandoeningen en met name verschillende kankers. Het bovenste deel van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal (mond, keelholte [pharynx] en strottenhoofd [larynx]), de slokdarm (oesophagus) en de lever worden het meest getroffen. Een Franse studie heeft onlangs aangetoond dat alcohol eveneens een risicofactor kan zijn voor de ontwikkeling van colonkanker.Meer dan 660 patiënten bij wie tijdens een screening coloscopie minstens één poliep werd vastgesteld (goedaardig precancereus letsel), werden in deze studie opgenomen. 401 van hen waren zware drinkers, 152 vertoonden een prikkelbare-darmsyndroom en 108 hadden antecedenten van goedaardige tumoren of colonkanker.

Alcohol bewaart niet!

Een vergelijking van de drie groepen heeft aangetoond dat het risico op de ontwikkeling van grote poliepen (groter dan 1 cm) 1,8-maal groter is en het risico op kanker 1,6-maal groter bij zware drinkers dan bij patiënten met een prikkelbare-darmsyndroom. Alcoholisten lopen even veel risico op de ontwikkeling van colonkanker als personen met familiale antecedenten.Er zijn meerdere belangrijke risicofactoren van colonkanker. Een eerste factor is erfelijkheid, en daartegen kan men weinig meer doen dan regelmatig een gastro-enteroloog raadplegen. Een tweede factor is een voorgeschiedenis van colonontsteking (colitis); ook in dit geval wordt een regelmatige medische follow-up aanbevolen. Een derde risicofactor is de voeding, en ook daar moeten we op letten. Een vezelarm dieet bijv. is een factor die het optreden van colon- en rectumkanker in de hand werkt. En overmatig alcoholverbruik is dus de vierde risicofactor.Preventieve maatregelen zijn dus steeds aan de orde. Door meer vezels en minder verzadigde vetten te eten en minder alcohol te drinken kunnen we trachten het risico op de ontwikkeling van colonkanker of zelfs andere ziekten te beperken...Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00 Bardou. Gut 2002;50:38-42.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Calcium beschermt tegen colonkanker Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Calcium zou bescherming bieden tegen colonkanker. Onderzoekers hebben immers aangetoond dat personen die calciumsupplementen namen, 50% minder risico liepen op colonkanker.

Meer artikels