PUBLICITÉ

Alcohol in kleine hoeveelheden vermindert het risico op dementie

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00
-A +A

Geheelonthouders lopen tweemaal meer risico op de ontwikkeling van dementie als personen die 1 tot 3 glazen per dag drinken. In kleine hoeveelheden kan alcohol dus een gunstig effect hebben, maar vergeet niet: overdaad schaadt!

PUB

Alcohol is een risicofactor van talrijke aandoeningen, zoals arteriële hypertensie, cerebrovasculaire accidenten, bepaalde kankers en levercirrose. Maar zoals met alles geldt: overdaad schaadt. Een Nederlandse studie heeft onlangs aangetoond dat licht tot matig alcoholgebruik (1 tot 3 glazen per dag) het risico op dementie significant kan verminderen.

1 tot 3 glazen per dag

Tijdens deze studie hebben Annemieke Ruitenberg en haar team van het Medisch Centrum Erasmus in Nederland 5.395 personen ouder dan 55 jaar gedurende 6 jaar gevolgd. Bij aanvang van de studie vertoonde geen enkele proefpersoon symptomen van dementie, maar 197 van hen ontwikkelden symptomen tijdens de follow-up periode.Uit de resultaten blijkt dat geheelonthouders tweemaal meer risico lopen op dementie dan personen die 1 tot 3 glazen per dag drinken.Deze positieve effecten lijken geen verband te houden met het type drank; dit laat vermoeden dat het gunstig effect te danken is aan de alcohol zelf eerder dan aan andere substanties in deze of gene drank.

Waaraan is het beschermend effect van alcohol te danken?

Meerdere hypothesen werden naar voren geschoven om dit beschermend effect van alcohol te verklaren: alcohol zou de vorming van bloedklonters of zelfs de hoeveelheid vrije vetten in het bloed verminderen, twee factoren die bijdragen tot de vernauwing of obstructie van arteriën, die vaak een rol spelen in het optreden van dementie.Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, heeft in rode wijn de zgn. polyfenolen geïdentificeerd; deze stoffen kunnen de productie in ons lichaam van een chemische stof die de diameter van de bloedvaten verkleint en het ontstaan van vaatziekten in de hand werkt, verminderen.Alcohol zou ook een effect kunnen hebben op het leervermogen en het geheugen doordat het rechtstreeks inwerkt op de hippocampus, het deel van onze hersenen dat een rol speelt in deze activiteiten.Men zegge het voort! Een glas wijn bij elke maaltijd heeft nog nooit iemand geschaad, integendeel. Maar opgelet: overdaad schaadt! Als men meer dan 3 glazen per dag drinkt, heeft alcohol altijd schadelijke effecten. Men moet ook weten dat deze "tolereerbare doses" lager kunnen zijn, afhankelijk van de gevoeligheid van elk individu.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00 Ruitenberg, Lancet, Vol. 359, N°9303, 26 januari 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een glas bier beter voor vrouwen? Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Volgens Spaanse onderzoekers zou een gematigd bierverbruik een positief effect hebben op het immuunsysteem. En het effect zou meer uitgesproken zijn bij vrouwen... Diverse epidemiologische studies lijken erop te wijzen dat een gematigd alcoholgebruik...

Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

Is alcohol kankerverwekkend? Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

Deze vraag is verrassend en toch dringt ze zich steeds vaker op. Lang werd aangenomen dat alcohol enkel in combinatie met roken kankerverwekkend was. Een lage dosis alcohol zou zelfs als beschermend kunnen worden beschouwd. Hoe zit het nu?

Meer artikels