PUBLICITÉ

Alcohol en risico op hart- en vaatziekten: de polemiek duurt voort!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 22/07/2003 - 00h00
-A +A

Studies die de hartbeschermende werking van alcohol benadrukken, hebben als grootste gebrek dat ze niets zeggen over de totale mortaliteit door alcohol. Er bestaan trouwens andere middelen om het overlijdensrisico door hart- en vaatziekten te verminderen, die minder schadelijk zijn dan alcohol.

PUB

Nog een studie (1) die besluit dat matig alcoholverbruik een beschermend effect heeft op hart en bloedvaten. 38.077 gezonde mannen werden gedurende 12 jaar gevolgd en hun alcoholverbruik werd geanalyseerd. In die periode waren er 1.418 hartinfarcten. Mannen die minstens 3 of 4 keer alcohol dronken per week, liepen minder kans op een infarct dan de rest, ongeacht het soort alcoholische drank. Is dit een reden om alcohol te drinken, vraagt Ira J.Goldberg (2) zich af in een editorial in hetzelfde magazine. Het artikel is zeer genuanceerd en bekritiseert studies zoals de bovengenoemde, omdat ze niet de minste informatie geven over de totale mortaliteit bij diezelfde mannen of over leefgewoonten die, net als alcoholverbruik, het risico op hart- en vaatziekten zouden kunnen doen dalen (lichaamsbeweging, geen diabetes, laag vetverbruik, hoge inname van antioxidanten waaronder vitamine E, …). Tweede kritiek van de editorialist: de reproduceerbaarheid van resultaten op dieren. Sommige studies verklaren dit zogenaamde hartbeschermende effect van alcohol met biologische argumenten, zoals het plaatjes-antiaggregerend effect en de wijziging van het lipidenprofiel met een stijging van de slechte cholesterol. Het resultaat bij de mens moet echter gereproduceerd kunnen worden op dieren. Tot nog toe is echter nog niet bewezen dat toediening van alcohol aan dieren doeltreffend is om atherosclerose tegen te gaan. Hoe dan ook, I.Goldberg vraagt zich af welk advies de patiënten moeten krijgen. "Dat de ene ziekte in de plaats komt van de andere is zeker geen vooruitgang", benadrukt de auteur. Hij vindt het in geen geval aanvaardbaar om de weldaden van alcohol aan te prijzen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, terwijl er daarvoor andere, veel gezondere manieren bestaan, zoals lichaamsbeweging, een gezondere voeding, niet roken en het bestrijden van hoge bloeddruk en een te hoge cholesterol. Hij besluit dat, als vandaag ontdekt zou worden dat alcohol een hartbeschermende werking heeft, geen enkel farmaceutisch bedrijf alcohol zou aanprijzen ter preventie van hart- en vaatziekten, op basis van de gegevens over dit product. Evenmin zouden artsen alcohol kunnen aanbevelen, zelfs niet als de cardiovasculaire mortaliteit erdoor verminderd werd. Alcohol veroorzaakt immers tal van ongevallen, kankers en leverziekten! Is er nood aan een gecontroleerde studie waarin patiënten met een kransslagaderaandoening willekeurig verdeeld worden in twee groepen, waarbij de ene een conventionele behandeling krijgt en de andere daarnaast ook kleine hoeveelheden alcohol? Door de vraag te stellen, opent de auteur meteen een nieuw debat!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 22/07/2003 - 00h00 (1) Mukamal KJ. Et coll. Roles of drinking pattern and type of alcohol consumed in coronary heart disease in men. New England Journal of Medicine 2003 ; 348 : 109-118. (2) Goldberg I.J. To drink or not to drink ? New England Journal of Medicine 2003 ; 348 : editorial.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoge bloeddruk: minder alcohol is beter Gepubliceerd op 11/04/2017 - 14h44

Minder alcohol drinken helpt om een hoge bloeddruk te doen zakken. Het is belangrijke informatie om iets te doen aan de vele risico’s op hart- en vaataandoeningen die te wijten zijn aan een te hoge bloeddruk.

Het gevaarlijke desinhiberend effect van alcohol Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Alcohol veroorzaakt stoornissen van de cognitieve functies die gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de progressieve desocialisering van personen die verslaafd zijn aan alcohol. Het desinhiberend (of ontremmend) effect van alcohol heeft ook een ste...

Is alcohol kankerverwekkend? Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

Deze vraag is verrassend en toch dringt ze zich steeds vaker op. Lang werd aangenomen dat alcohol enkel in combinatie met roken kankerverwekkend was. Een lage dosis alcohol zou zelfs als beschermend kunnen worden beschouwd. Hoe zit het nu?

Meer artikels