PUBLICITÉ

Alcohol en ons hart

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/01/2004 - 00h00
-A +A

Gaan hart en alcohol goed samen? Excessen zijn slecht, zoveel is zeker. Of een kleine hoeveelheid alcohol per dag goed is, staat echter niet onomstotelijk vast.

PUB

Een beetje wijn is goed voor het hart, dat is bekend en zelfs wetenschappelijk bewezen! Veel zekerheden over alcohol hebben we echter niet.

Excessen zijn hoe dan ook slecht

Het is duidelijk bewezen dat excessen schadelijk zijn:

 • een acute alcoholintoxicatie kan een hartinfarct veroorzaken;
 • grote drinkers hebben een hogere sterftekans en hervallen vaker na een eerste infarct.
Dit negatieve effect is zeer goed merkbaar bij de bloeddruk: die stijgt vanaf het tweede glas. Het is zoals bij drinken en rijden: één glas mag, drie glazen verhogen de kans op een ongeval!

De preventieve werking van alcohol is niet echt bewezen

Eén of twee glazen alcohol per dag zouden goed zijn voor het hart. Uit verschillende studies is namelijk gebleken dat de proefpersonen die één of twee glazen alcohol per dag dronken, minder kans liepen op een hartaanval dan de anderen. Dit preventieve effect zou zich vooral voordoen met wijn en zou te danken zijn aan de antioxiderende tannines die in theorie zouden beschermen tegen hartproblemen. Bovendien is de mediterrane keuken, die gezond is voor het hart, vrij wijnvriendelijk.Vaak gaapt er echter een kloof tussen theorie en praktijk Allereerst hebben verschillende studies bewezen dat alle alcoholische dranken hetzelfde beschermende effect hebben, of het nu om wijn gaat of een andere drank. Bovendien moeten we opmerken dat inzake preventie van hart- en vaatziekten heel wat theorieën ontkracht zijn:

 • oestrogenen zouden vrouwen beschermen tegen hartziekten.
 • Behoedden ze hen immers niet tegen infarcten vóór hun 50ste? In 2002 werd echter aangetoond dat ze geen effect hebben;
 • idem voor omega 3-vetzuren. Zijn de eskimo's niet beschermd omdat ze zoveel vette vis eten? Er zijn echter geen studies die kunnen bewijzen dat systematisch omega 3-supplementen nemen, beschermt tegen hart- en vaatziekten;
 • idem voor vitamine E, de zogenaamde perfecte antioxidant die atheroomplaque tegengaat: er is geen enkele gunstige werking bewezen voor het hart;
 • idem voor de andere antioxiderende vitaminen en moleculen: vitamine C, selenium enz.
In de praktijk moet een gunstig effect bewezen worden met een studie die het verwachte effect meet in verhouding tot de daadwerkelijk ingenomen hoeveelheden (en niet de hoeveelheden die men verklaart in te nemen). Dat gebeurde zonder succes met oestrogenen, omega 3, vitamine E en andere vitaminen. Dat is vooralsnog niet gebeurd met alcohol. Het probleem is dat, als er studies zijn uitgevoerd over de bovengenoemde producten, dat gebeurde in de hoop er geneesmiddelen voor het hart uit te kunnen ontwikkelen. Dit perspectief leidde ertoe dat er geld voor uitgetrokken werd. Voor alcohol is er echter niet meteen een geneesmiddel in zicht... Integendeel: er beginnen studies te verschijnen waaruit blijkt dat alcohol kanker bevordert, zelfs in kleine hoeveelheden:
 • alcohol verhoogt de kans op borstkanker, zelfs in geringe dosissen;
 • alcohol is slecht voor de dikke darm als men meer dan 9 glazen drinkt per week.

De waarheid is dus nog niet aan het licht gebracht. Wat moet u dan concreet doen? Heel eenvoudig:

 • drinkt u graag alcohol, beperk u dan tot 1 of 2 glazen per dag, liefst bij de maaltijd. En voel u vooral niet verplicht om elke dag te drinken.
 • bent u geen alcoholliefhebber, forceer uzelf dan niet!
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/01/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega-3-vetzuren: de gezondheidstroef van uw hond! Gepubliceerd op 22/02/2011 - 10h47

In de menselijke geneeskunde is de werking van bepaalde vetzuren, onder meer omega-3-zuren, overtuigend bewezen als aanvullende behandeling van tal van ziekten. Bovendien blijkt uit verschillende recente wetenschappelijke studies dat ze ook de gezond...

Acne: wat kunnen omega-3 vetzuren doen? Geüpdatet op 23/12/2008 - 00h00

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen. De psychologische gevolgen zijn talrijk en de mechanismen die aan de basis liggen zijn totnogtoe niet goed gekend. Een preliminaire studie benadrukt het belang van omega-3 vetzuren.

Welke levensmiddelen zijn goed voor de ogen? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Onze voeding beïnvloedt ook ons gezichtsvermogen. Omega 3, vitamines, pigmenten en andere antioxidanten zijn voedingsstoffen die de goede werking van onze oogcellen waarborgen. Waar zitten ze in en wat moeten we eten om goed te zien?

Meer artikels