PUBLICITÉ

Alcohol, bier, wijn en jicht: welk verband?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/02/2020 - 19h53
-A +A

Historisch gezien wordt jicht vooral geassocieerd met overmatig alcoholgebruik dat gepaard gaat met zware maaltijden. Waar of niet waar? Welke dranken?

PUB

Wat is jicht?

 

Jicht of ureum artritis is een ontsteking van de gewrichten, voornamelijk in de grote teen (75% van de gevallen) en in de gewrichtsuiteinden van de onderste ledematen (teen, enkel, knie). Het gewricht is gezwollen, rood en heet en is bijzonder pijnlijk in tijden van acute crisis. Het geneest normaal gesproken binnen drie weken met immobilisatie van het gewricht en het aanbrengen van ijs, maar kan na een tijdje weer tevoorschijn komen. Specifieke ontladingstherapie door een chiropodist kan gunstig zijn in het geval van gewrichtsmisvormingen (erfelijke aandoening). Anders, en in geval van hevige pijn, kunnen de kristallen tijdens de operatie worden verwijderd.

Hoe detecteer je het?

Een bloedtest meet het urinezuurgehalte in het bloed en een punctie van het vocht in het gewricht onthult de aanwezigheid van kristallen.

Wat veroorzaakt jicht?

De ontwikkeling van jicht gaat gepaard met een verhoging van het urinezuurgehalte in het bloed. Urinezuur vormt kristallen in het gewricht, die verantwoordelijk zijn voor de ontsteking. Slechts één op de tien mensen met een hoog urinezuurgehalte in het bloed heeft last van jicht. Het risico is nog groter als jicht een erfelijke ziekte is.
Het drinken van alcohol, het eten van eiwitrijke maaltijden en het innemen van diuretica kunnen een episode van jicht veroorzaken. Jicht kan ook optreden na een operatie of een verstuiking in het gewricht. Druppelkristallen kunnen ook nierstenen
vormen.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bier: een boosdoener bij jicht! Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h32

Alcohol drinken, verhoogt de kans op jicht, een ontsteking van de gewrichten die bijzonder vaak voorkomt bij mannen. Niet alle alcoholische dranken houden echter hetzelfde risico in. Bier blijkt het gevaarlijkst!

Jichtaanvallen: wat mag men drinken en wat niet? Gepubliceerd op 04/01/2017 - 07h28

Jicht , een aandoening die vooral bij mannen voorkomt, wordt gekenmerkt door plotse en hevige pijnaanvallen , vooral aan de basis van de grote teen. Alcoholische dranken worden vaak met de vinger gewezen. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Welke dra...

Jicht, een vorm van reuma die steeds meer voorkomt Gepubliceerd op 05/11/2013 - 11h54

Jicht is een vorm van reuma die de voeten treft, in het bijzonder de dikke teen. Jichtaanvallen zijn niet alleen zeer pijnlijk, ze kunnen ook de aandacht vestigen op een eventueel metaboolsyndroom. Wie getroffen wordt door jicht, doet er bovendien go...

Meer artikels