PUBLICITÉ

Alarmsignalen bij angina pectoris

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/01/2013 - 13h06
-A +A

De term angina pectoris of hartkramp wordt gebruikt voor de symptomen die optreden bij een verminderde bloedsomloop in de hartslagaders.

Dat is het geval bij arteriosclerose. Een woordje uitleg bij deze hartkwaal.

PUB

Verharding en verdikking van de slagaders: aankondigende signalen van angina pectoris

Alles begint met arteriosclerose, een verharding van de slagaders die geleidelijk aan optreedt met ouder te worden.

De slagaders worden met de jaren namelijk minder elastisch. Door een te vette en cholesterolrijke voeding kunnen de slagaders ook – in erge of minder erge mate – dikker worden. Arteriosclerose of aderverkalking is dus het proces waarbij zich op de binnenwanden van de slagaders geleidelijk aan een soort vetachtige stof neerzet (atheroom). Dat kan leiden tot heuse verdikte plekken. Door die vetafzetting gaan de slagaders vernauwen.

Die vernauwing bemoeilijkt de bloedsomloop (ischemie of belemmerde bloedsomloop). Ook sommige organen worden vaak te weinig doorbloed en zo aangetast.

Ook het hart kan door die verminderde bloedsomloop afzien. Er kan een beklemmende pijn of druk op de borst ontstaan. Dat is angina pectoris of angor.

 

Angina pectoris vertelt u dat uw hart lijdt

Deze signalen kunnen uw redding zijn want ze geven aan dat u dringend naar uw arts moet.

Als u zich ervoor laat behandelen, kunt u het ergste voorkomen (een hartaanval of cerebrovasculair accident, beter bekend als beroerte). Dat fenomeen doet zich voor als er plaque van de vaatwanden loskomt en een slagader verstopt raakt.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/02/2012 - 09h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/01/2013 - 13h06

Encyclopédie médicale, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de tekenen van atherosclerose? Geüpdatet op 12/06/2012 - 12h51

Atherosclerose of slagaderverkalking is een veel voorkomende aandoening die leidt tot een blokkering van de bloedstroom in de bloedvaten of tot een vernauwing van de bloedvaten. Zijn de symptomen die wijzen op atherosclerose te herkennen ? En wat zij...

Nitraten: hartvriendelijk Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Trinitrine staat bekend als hét geneesmiddel voor hartlijders. Het is het pilletje dat ze laten smelten onder hun tong als ze pijn hebben in de borstkas. Vandaag zijn nitraatderivaten verkrijgbaar in verschillende vormen en zijn ze een essentiële gen...

Antibiotica tegen infarct Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

Antibiotica om een myocardinfarct te voorkomen? Het idee is minder gek dan men op het eerste gezicht zou denken. Finse onderzoekers hebben immers aangetoond dat antibiotica het risico op myocardinfarct significant verlagen.

Meer artikels