PUBLICITÉ

Alarmsignalen bij angina pectoris

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/01/2013 - 13h06
-A +A

De term angina pectoris of hartkramp wordt gebruikt voor de symptomen die optreden bij een verminderde bloedsomloop in de hartslagaders.

Dat is het geval bij arteriosclerose. Een woordje uitleg bij deze hartkwaal.

PUB

Verharding en verdikking van de slagaders: aankondigende signalen van angina pectoris

Alles begint met arteriosclerose, een verharding van de slagaders die geleidelijk aan optreedt met ouder te worden.

De slagaders worden met de jaren namelijk minder elastisch. Door een te vette en cholesterolrijke voeding kunnen de slagaders ook – in erge of minder erge mate – dikker worden. Arteriosclerose of aderverkalking is dus het proces waarbij zich op de binnenwanden van de slagaders geleidelijk aan een soort vetachtige stof neerzet (atheroom). Dat kan leiden tot heuse verdikte plekken. Door die vetafzetting gaan de slagaders vernauwen.

Die vernauwing bemoeilijkt de bloedsomloop (ischemie of belemmerde bloedsomloop). Ook sommige organen worden vaak te weinig doorbloed en zo aangetast.

Ook het hart kan door die verminderde bloedsomloop afzien. Er kan een beklemmende pijn of druk op de borst ontstaan. Dat is angina pectoris of angor.

 

Angina pectoris vertelt u dat uw hart lijdt

Deze signalen kunnen uw redding zijn want ze geven aan dat u dringend naar uw arts moet.

Als u zich ervoor laat behandelen, kunt u het ergste voorkomen (een hartaanval of cerebrovasculair accident, beter bekend als beroerte). Dat fenomeen doet zich voor als er plaque van de vaatwanden loskomt en een slagader verstopt raakt.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/02/2012 - 09h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/01/2013 - 13h06

Encyclopédie médicale, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ