PUBLICITÉ

Aids: welke spoedbehandeling?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/12/2003 - 00h00
-A +A

Als u onveilig gevrijd hebt, een condoom hebt vergeten te gebruiken, het condoom gescheurd is, zich gesneden hebt aan een met bloed besmeurd voorwerp of een spuit hebt gedeeld, moet u snel reageren en binnen 48 uur behandeld worden.

PUB

Zeer snel reageren is de boodschap: maximum 48 uur na het risicogeval moet u een spoedbehandeling krijgen om besmetting met het aids-virus te voorkomen. Na die termijn kan het virus in geval van besmetting nog onmogelijk geëlimineerd worden.

Welke behandeling?

De arts zal u dezelfde geneesmiddelen voorschrijven als aan aids-patiënten.Ze worden meestal goed verdragen, ook al kunnen ze bijwerkingen hebben. Verwittig de arts als u aan hepatitis lijdt of methadon of een ander geneesmiddel neemt. Het is essentieel om de voorgeschreven behandeling strikt te volgen (dosissen, duur, tijdstippen) en vervolgens controleonderzoeken te ondergaan.

Wat u moet weten

Besmetting uit zich vaak in koorts, vermoeidheid, gezwollen klieren enz. Deze tekens verschillen van persoon tot persoon en verdwijnen meestal na enkele dagen. Een hiv-infectie (hiv staat voor human immunodeficiency virus, menselijk immunodeficiëntievirus) begint geruisloos. Zo is het mogelijk dat een seropositieve persoon jarenlang het virus kan doorgeven zonder dat hij of zij een duidelijk teken van de ziekte vertoont.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/12/2003 - 00h00 RemAIDES, speciaal nummer " Le bien être sexuel au féminin " (" Het seksuele welzijn van de vrouw "), juni 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u...

Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand. In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.

Meer artikels