PUBLICITÉ

Aids: wat te doen na onveilig vrijen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/04/2009 - 00h00
-A +A

Een condoom dat u vergeten hebt of dat scheurt, kan al volstaan om besmet te raken met het aidsvirus. Wat moet u in zo'n geval doen? Vooral niet in paniek raken... Want wist u dat er een behandeling bestaat na blootstelling aan het aidsvirus, de zogeheten postexpositie-behandeling?

PUB

De postexpositie-behandeling tegen HIV, wat is dat?


Het gaat om een urgente behandeling om de risico's op besmetting met het aidsvirus (HIV) te beperken. Het bestaat uit drie antivirale middelen die het HIV moeten vernietigen voor dat zich in het lichaam kan ontwikkelen. Het moet dus zo snel mogelijk na het vrijen worden gestart (ideaal is binnen 6 uur), uiterlijk binnen 48 uur na het genomen risico. De postexpositiebehandeling duurt drie maanden en moet op de letter worden nagevolgd. Eén nadeel: de behandeling is niet onschadelijk. Ze veroorzaakt vervelende bijwerkingen en is niet 100% doeltreffend.

Wat moet ik concreet doen?


Ga meteen naar een ziekenhuis of screeningcentrum en vraag om de postexpositiebehandeling tegen HIV. De behandeling wordt pas toegestaan na een gesprek met een arts. Die zal uitmaken of het risico reëel en concreet is. Als hij van oordeel is dat er geen risico bestaat, zal hij geen toelating geven voor een postexpositiebehandeling. Doe de stap indien mogelijk samen met uw partner. De arts kan het risico dan beter inschatten en indien nodig de meest geschikte behandeling vastleggen.

Let wel, de postexpositiebehandeling tegen HIV is geen preventiemethode en mag dus geen uitnodiging zijn om het condoom te "vergeten". Het condoom blijft nog altijd het enige beschikbare beschermingsmiddel. Gebruik het!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/04/2009 - 00h00 Elus locaux contre le sida (ELCS), Info n°24, oktober 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Condooms: maak de juiste keuze Gepubliceerd op 17/11/2011 - 11h35

Wanneer gebruik je welk condoom? Wat zijn goede condooms? Zit je condoom niet te strak of te wijd? Is er een speciaal condoom nodig bij anale seks?

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Tips om de vaginale flora weer in evenwicht te brengen Gepubliceerd op 10/06/2013 - 14h42

De vaginale flora is een geheel van goedaardige bacteriën die de vagina moeten beschermen tegen aanvallen van microben van buitenaf. Als deze flora in slechte staat is, kan de vagina met infecties te kampen krijgen. Hoe kunnen we een verzwakte of aan...

Uw partner ervan overtuigen een condoom te gebruiken? Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Je gaat binnenkort vrijen met je vriendje. Om geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA), zoals aids, op te lopen of zwanger te worden, zou je graag hebben dat hij een condoom gebruikt. Zeg bij jezelf: 'Ik onderneem niets zonder condoom.' En zo kan...

Meer artikels