PUBLICITÉ

Aids: waarom meer vrouwen dan mannen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/12/2003 - 00h00
-A +A

Het aantal seropositieve vrouwen in België neemt gevaarlijk toe. Waarom? Omdat vrouwen seksueel gezien meer risico lopen dan mannen om besmet te raken met het aids-virus. Niet alleen om biologische redenen, maar ook gezien hun levensstijl.

PUB

Biologische redenen

Sperma bevat meer virusdeeltjes dan vaginaal vocht. Bovendien kan het na het vrijen nog dagenlang in de vrouwelijke geslachtsorganen blijven. De microben gaan door de slijmvliezen, en de vrouwelijke geslachtsorganen hebben precies meer slijmvliezen. Die zijn op de koop toe op sommige momenten kwetsbaar: tijdens de menstruatie, bij jonge meisjes, van wie de baarmoederhals nog niet volgroeid is, na de bevalling, tijdens de menopauze, bij niet-opgespoorde seksueel overdraagbare aandoeningen en bij ongewenste, gedwongen of gewelddadige seksuele betrekkingen. Het virus wordt immers makkelijker overgedragen als de vagina gewond of geïrriteerd raakt. Ook de anus is bekleed met een slijmvlies, dat het kwetsbaarste is van allemaal en dan ook het grootste besmettingsrisico inhoudt. Op dat vlak zijn mannen en vrouwen gelijk… Zonder bescherming is het besmettingsrisico ook zeer groot bij het eerste seksuele contact, omdat het maagdenvlies dan gescheurd wordt.

Levensstijl

Sinds een tiental jaar is de aids-epidemie sterk in opmars bij buitenlanders, vooral bij diegenen die afkomstig zijn uit Subsaharaans Afrika. Dat bewijst hoe moeilijk migranten het hebben om aan preventie te doen en toegang te krijgen tot behandeling. Ook hier hebben vrouwen het moeilijker dan mannen: sociale en economische ongelijkheid, financiële afhankelijkheid, lichamelijk en psychisch geweld. Ook de ontheemding en de taalbarrière vormen een hinderpaal, zonder de culturele gewoonten te vergeten, die de besmettingsrisico's kunnen verhogen. We kunnen bij deze problematiek onmogelijk heen om discriminatie. Vrouwen houden hun seropositiviteit meestal voor zich, want ze schamen zich ervoor. Ze zijn immers bang om gestigmatiseerd, afgewezen en verstoten te worden, hun kinderen kwijt te raken en hun positie in de familie of in de samenleving te verliezen. Tot nog toe besteedde het onderzoek weinig aandacht aan de specifieke kenmerken van aids bij vrouwen, moeder-kindbesmetting niet te na gesproken. Vandaag komt daar echter verandering in. Zo bestuderen artsen de interacties tussen geneesmiddelen en hormonen, en passen ze de dosis aan aan het gewicht van de patiëntes. Hopelijk komen er in de nabije toekomst beter aangepaste behandelingen voor vrouwen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/12/2003 - 00h00 RemAIDES, speciaal nummer over het seksuele welzijn van de vrouw, juni 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids: meer gevallen bij hetero's dan bij homo's! Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Het aids-virus woedt nog steeds, maar de getroffen bevolkingsgroepen zijn geëvolueerd. Zo worden in Europa vandaag vooral hetero's besmet, en ook het percentage besmette vrouwen stijgt.

Hoe kunnen vrouwen zich tegen aids beschermen? Gepubliceerd op 05/12/2011 - 16h49

Vrouwen lopen bij seksuele betrekkingen een verhoogd risico op besmetting met het virus dat aids veroorzaakt. Een groter risico dan mannen. Waarom? De oppervlakte van het slijmvlies is veel groter bij vrouwen dan die bij mannen. Het zijn plekken waar...

Aids: dalende trend! Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid heeft een nieuw rapport gepubliceerd over infecties veroorzaakt door het humane immunodeficiëntievirus (HIV) dat aids veroorzaakt. In België zijn sinds het begin van de epidemie meer dan 15.300 m...

Meer artikels