PUBLICITÉ

Aids: recordaantal opsporingen in België in 2012

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/11/2013 - 11h23
-A +A

Elk jaar worden op de Werelddag tegen Aids de gegevens van het vorige  jaar bekendgemaakt.

Dit jaar hebben we een triest record: het aantal nieuwe gevallen van hiv dat in België is vastgesteld, is sinds de opkomst van de ziekte nog nooit zo hoog geweest.

PUB

Aids: voelen we ons te zeker?

De stijging van het aantal diagnoses is niet per se een slechte zaak. Het betekent ook dat er meer screenings gebeuren en dat die efficiënter zijn.

Maar feit blijft dat er nog elke dag drie mensen seropositief worden. Dat is veel, vooral omdat er een doeltreffende methode bestaat om ons tegen de ziekte te beschermen.

Volgens sommigen zijn de jonge generaties niet bang (genoeg) meer voor aids en beschermen ze zich daarom niet voldoende meer.

Deze aanvankelijk zo dodelijke ziekte is nu inderdaad een veel vagere bedreiging geworden die ergens ver weg ligt. De levensverwachting van iemand die seropositief is, verschilt vandaag bijvoorbeeld niet veel meer van die van de doorsnee bevolking.

Een besmetting met hiv blijft ernstig en ingrijpend

De levenskwaliteit gaat echter sterk achteruit als iemand seropositief wordt.

  • De behandelingen met medicatie zijn zwaar en hebben bijwerkingen.
    Er zijn ook heel wat gevolgen voor het dagelijkse leven. Patiënten moeten hun omgeving hun hele verdere leven beschermen tegen een mogelijke besmetting, ook al zijn de risico’s extreem laag als de hiv goed onder controle is.
  • Mensen die seropositief zijn, hebben ook heel veel andere ziektes, van kanker over cardiovasculaire ziektes tot osteoporose.
  • Er bestaat ook nog heel wat en soms zware discriminatie tegenover seropositieve mensen. Wie seroposief is, vindt moeilijker werk, maar vindt ook minder makkelijk mensen die hem willen verzorgen, zich laten verzekeren is ook moeilijker, intieme relaties aangaan is minder evident, enz.

Al die redenen zouden moeten volstaan om ons ervan te overtuigen om veilig te vrijen!

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/11/2013 - 11h23
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand. In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.

Aids: een stand van zaken bij gelegenheid van Wereldaidsdag Geüpdatet op 30/11/2010 - 00h00

Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.

Seropositief of aids? Gepubliceerd op 25/06/2013 - 12h09

Iemand die seropositief is, is drager van het aidsvirus, maar is nog niet ziek. Iemand met aids daarentegen is dat stadium al voorbij, hij vertoont symptomen en heeft de ziekte wel al ontwikkeld. In beide gevallen is een behandeling mogelijk. Het is...

Meer artikels