Blog : " Blog van de redactie "
Elk jaar worden op de Werelddag tegen Aids de gegevens van het vorige jaar bekendgemaakt.
Dit jaar hebben we een triest record: het aantal nieuwe gevallen van hiv dat in België is vastgesteld, is sinds de opkomst van de ziekte nog nooit zo hoog geweest.

Aids: voelen we ons te zeker?
De stijging van het aantal diagnoses is niet per se een slechte zaak. Het betekent ook dat er meer screenings gebeuren en dat die efficiënter zijn.
Maar feit blijft dat er nog elke dag drie mensen seropositief worden. Dat is veel, vooral omdat er een doeltreffende methode bestaat om ons tegen de ziekte te beschermen.
Volgens sommigen zijn de jonge generaties niet bang (genoeg) meer voor aids en beschermen ze zich daarom niet voldoende meer.
Deze aanvankelijk zo dodelijke ziekte is nu inderdaad een veel vagere bedreiging geworden die ergens ver weg ligt. De levensverwachting van iemand die seropositief is, verschilt vandaag bijvoorbeeld niet veel meer van die van de doorsnee bevolking.
Een besmetting met hiv blijft ernstig en ingrijpend
De levenskwaliteit gaat echter sterk achteruit als iemand seropositief wordt.
- De behandelingen met medicatie zijn zwaar en hebben bijwerkingen.
Er zijn ook heel wat gevolgen voor het dagelijkse leven. Patiënten moeten hun omgeving hun hele verdere leven beschermen tegen een mogelijke besmetting, ook al zijn de risico’s extreem laag als de hiv goed onder controle is.
- Mensen die seropositief zijn, hebben ook heel veel andere ziektes, van kanker over cardiovasculaire ziektes tot osteoporose.
- Er bestaat ook nog heel wat en soms zware discriminatie tegenover seropositieve mensen. Wie seroposief is, vindt moeilijker werk, maar vindt ook minder makkelijk mensen die hem willen verzorgen, zich laten verzekeren is ook moeilijker, intieme relaties aangaan is minder evident, enz.
Al die redenen zouden moeten volstaan om ons ervan te overtuigen om veilig te vrijen!