PUBLICITÉ

Aids: meer gevallen bij hetero's dan bij homo's!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

Het aids-virus woedt nog steeds, maar de getroffen bevolkingsgroepen zijn geëvolueerd. Zo worden in Europa vandaag vooral hetero's besmet, en ook het percentage besmette vrouwen stijgt.

PUB

Uit de resultaten van een analyse blijkt dat in Europa momenteel vooral hetero's besmet worden met het aids-virus, terwijl het aantal nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten nog altijd overwegend homo's treft. Deze gegevens werden verkregen door onderzoek bij 3.000 Europese seropositieven in vergelijking met 3.000 Amerikaanse seropositieven die tussen juli en oktober 2002 allemaal behandeld werden met multitherapie. 308 Europese aids-patiënten werden pas onlangs besmet. Meer dan de helft van hen raakte besmet met het virus tijdens heteroseksuele contacten (51 %), tegen 36 % tijdens homoseksuele contacten. In de Verenigde Staten daarentegen bedroegen deze percentages respectievelijk 31 % en 51 %.

Verhoging van het aantal seropositieve vrouwen

Tijdens de studie stelden de auteurs ook een gewijzigde verhouding vast tussen mannen en vrouwen. Zo neemt het percentage nieuw besmette vrouwen in Europa elk jaar toe. In 2002 waren 39 % van het aantal nieuwe aids-patiënten vrouwen, tegen 30 % in 2000 en 26 % in 1999. Deze stijging is niet zonder gevolgen, want ze impliceert ook dat baby's meer kans lopen op besmetting.

De rol van preventiecampagnes

Volgens de epidemiologen kunnen de verschillen tussen Europa en de VS weliswaar verklaard worden door etnische kenmerken, maar ook door het soort informatiecampagnes dat gevoerd wordt. Een voorbeeld: dankzij de programma's in Europa waarbij steriele naalden werden uitgedeeld aan drugspuiters, daalde het aantal besmettingen via intraveneuze weg aanzienlijk. Deze programma's waren in de Verenigde Staten minder uitgebreid, waardoor het virus nog altijd in sterke mate wordt overgebracht via naalden. Preventiecampagnes zijn dan ook doeltreffend, en het zou zeer nuttig zijn om ze vandaag te voeren, om zowel het aantal heteroseksuele besmettingen als het aantal seropositieve vrouwen te doen dalen. Het condoom is en blijft daarbij preventiemiddel nummer één!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2003 - 00h00 Isis Research (bureau dat marktonderzoeken uitvoert over gezondheid). Studie bij 3.000 Europese seropositieven en 3.000 Amerikaanse seropositieven die tussen juli en oktober 2002 behandeld werden met multitherapie.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids: dalende trend! Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid heeft een nieuw rapport gepubliceerd over infecties veroorzaakt door het humane immunodeficiëntievirus (HIV) dat aids veroorzaakt. In België zijn sinds het begin van de epidemie meer dan 15.300 m...

Wereld Aids Dag: Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het aantal HIV-positieve personen in de wereld werd in 2001 geraamd op 40 miljoen. Dit jaar zullen er 5 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Zoals elk jaar is 1 december Wereld Aids Dag, met als thema: 'Stigmatisatie en discriminatie'.

Meer artikels