PUBLICITÉ

Aids: de geschiedenis een andere wending geven

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/06/2004 - 00h00
-A +A

De WGO heeft onlangs haar World Health Report gepubliceerd. Het is uitsluitend gewijd aan aids! Deze koerswijziging wordt gesymboliseerd door de choquerende illustratie op de voorpagina. Na preventie is het immers tijd voor behandeling. Daarnaast wijzen we erop dat er een orale opsporingstest en een anti-aids-gel zijn ontwikkeld.

PUB

De man die op de cover van het WGO-rapport staat, is Joseph, een 26-jarige Haïtiaan. Joseph heeft aids en kreeg te horen dat hij niet lang meer te leven heeft. Zijn ouders hebben zelfs al zijn doodkist gekocht. Zes maanden later kan hij echter weer lachen en heeft hij opnieuw hoop. Hij kan immers tritherapie krijgen in het dispensarium van Lascahodas, dat steun krijgt van niet-gouvernementele organisaties (NGO's), de Haïtiaanse overheid, gemeenschappen en vooral het Wereldaidsfonds. Het aids-bestrijdingsbeleid is al jarenlang aan de gang. Het was tot nog toe vooral gericht op preventie, maar stelt vandaag behandeling centraal. Het doel ligt vast: in 2005 3 miljoen personen behandelen in de ontwikkelingslanden, de helft van de 6 miljoen mensen die op korte termijn dreigen te sterven als ze geen behandeling krijgen. In 2003 kregen slechts 400.000 mensen tritherapie, vandaag is er 75 miljoen dollar tekort om dit project te verwezenlijken. Aids is echter niet alleen een menselijke, maar ook een economische ramp. De ziekte vreet immers aan de energie van de ontwikkelingslanden. Laten we niet vergeten dat in sommige ontwikkelingslanden één op de twaalf volwassenen aan aids lijdt. Er is dus nog heel wat dringend werk aan de winkel. Het aids-bestrijdingsbeleid heeft op twee vlakken vooruitgang geboekt: inzake preventie en opsporing.

Een orale opsporingstest

Deze test heeft in de VS een vergunning tot commercialisering gekregen (Ora-Quick van Orasure Technologies). De test is verkrijgbaar in laboratoria en ziekenhuizen, en gebruiksvriendelijk. Het volstaat een staafje tegen het tandvlees te wrijven en het vervolgens in een reagentiaoplossing te plaatsen. Twintig minuten later verschijnt het resultaat, met een betrouwbaarheid van 99 %. Is het staal positief, dan blijft een bloedafname noodzakelijk.

Een anti-aids-gel

Britse onderzoekers testen momenteel in vijf Afrikaanse landen een anti-hiv-gel uit. De gel moet vóór het vrijen diep in de vagina worden gebracht en zou een barrière vormen tegen het virus. Als de resultaten overtuigend zijn, zou het product binnen vier à vijf jaar op de markt kunnen worden gebracht. Op wereldvlak zijn naar schatting 34 tot 46 miljoen mensen besmet met aids.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/06/2004 - 00h00 WGO, World Health Report, mei 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
1 december 2003: Wereldaidsdag Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

1 december is uitgeroepen tot Wereldaidsdag. Wereldwijd zijn 40 miljoen mensen besmet met het aids-virus. In België zijn het er ongeveer 14.000, en elke dag worden twee tot drie nieuwe gevallen van seropositiviteit opgespoord.

Aids: een stand van zaken bij gelegenheid van Wereldaidsdag Geüpdatet op 30/11/2010 - 00h00

Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.

Offensief tegen hepatitis C Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Op 23 mei heeft de eerste Nationale Dag tegen hepatitis C plaats. Dit initiatief wil het grote publiek en de politici mobiliseren rond een ziekte die vier keer meer doden maakt dan aids.

Aids: infarct is de eerste doodsoorzaak geworden... Geüpdatet op 28/02/2006 - 00h00

Tritherapieën hebben de prognose van aids ingrijpend veranderd nu de mortaliteit in de ernstigste gevallen door drie werd gedeeld. Zo is de eerste doodsoorzaak bij patiënten die met HIV besmet zijn nu, net als bij de algemene bevolking, myocardinfarc...

Meer artikels