PUBLICITÉ

Aids en zwangerschap

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00
-A +A

Met het aidsvirus besmet (HIV-seropositief) zijn en toch een kind willen, zijn uiteraard niet incompatibel, maar een nauwgezette follow-up is wel noodzakelijk.

PUB

Een seropositief paar met kinderwens, moet goed worden gevolgd. De partners mogen elkaar niet besmetten bij de bevruchting. En als de moeder seropositief is, moet ze tijdens de zwangerschap een specifieke behandeling krijgen. Ook kan het kind nog tijdens de bevalling worden besmet.

De Belgische benadering

Daarom is een medische aanpak noodzakelijk. Waarom er vandaag over spreken? Omdat een groep Belgische artsen zich onderscheiden heeft door een brief te publiceren in het befaamde medisch tijdschrift British Medical Journal, met daarin onze ervaring.Het artikel pleit voor een centralisatie van seropositieve paren met kinderwens in aids-referentiecentra. Ze kunnen dan door een multidisciplinair team, bestaande uit specialisten in infectieziekten, gynaecologen, verloskundigen, psychologen enz. worden gevolgd. Als de vraag wordt aanvaard, zal meestal worden overgegaan tot medisch geassisteerde procreatie. Maar aangezien het virus zich in het sperma bevindt, zijn de Belgische centra helemaal niet gewonnen voor kunstmatige bevruchting als enkel de man besmet is met het HIV. Het is niet de bedoeling de paren te discrimineren, maar tegemoet te komen aan de vraag van de toekomstige ouders en uiteraard aan het welzijn van het ongeboren kind, en dit moet geval per geval worden beoordeeld.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00 British Medical Journal 24/12/2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seropositief en zwanger? Geüpdatet op 07/08/2007 - 00h00

Seropositief zijn en toch een kind willen is een legitieme wens, maar hoe moet dat dan? Wat moet men weten en hoe kan men het risico beperken dat ook het kindje seropositief is?

Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand. In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.

Seropositief of aids? Gepubliceerd op 25/06/2013 - 12h09

Iemand die seropositief is, is drager van het aidsvirus, maar is nog niet ziek. Iemand met aids daarentegen is dat stadium al voorbij, hij vertoont symptomen en heeft de ziekte wel al ontwikkeld. In beide gevallen is een behandeling mogelijk. Het is...

Meer artikels