PUBLICITÉ

Aids en hepatitis C: een gevaarlijke link

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 10/12/2002 - 00h00
-A +A

Volgens een studie van het Agence Nationale de Recherche sur le Sida (ANRS) lopen mensen die drager zijn zowel van het aidsvirus als van het hepatitis C-virus een groot gevaar: de HIV-infectie verergert de hepatitis C in hoge mate.

PUB

Een frequent en gevaarlijk koppel

Gelijktijdige infectie met het aidsvirus (HIV) en het hepatitis C-virus (HCV) is een gevaarlijk koppel. Ongeveer eenderde van de HIV-positieve patiënten is tevens drager van het HCV.Het HIV verergert de HCV-infectie. Het fibroseproces versnelt en het risico op cirrose neemt toe met een factor 2 tot 5. Bovendien ontwikkelen de patiënten tweemaal sneller cirrose (7 tot 14 jaar). Een studie bij hemofiliepatiënten toont aan dat de mortaliteit door leverinsufficiëntie of leverkanker ten gevolge van HCV 1,4% bedroeg in geval van een mono-infectie met HCV versus 6,5% in geval van een simultane infectie met HIV en HCV.Nu de prognose van aids dankzij de antiretrovirale middelen verbeterd is, treedt het risico van HCV, met name cirrose en leverkanker, sterker op de voorgrond. HCV is verantwoordelijk voor eenderde van de mortaliteit bij patiënten die met beide virussen besmet zijn.

Rol van antiretrovirale middelen

Bijna alle antiretrovirale middelen zijn toxisch voor de lever. De hepatotoxiciteit blijkt nog ernstiger te zijn bij patiënten met hepatitis C. Grote voorzichtigheid is dan ook geboden bij het gebruik van antiretrovirale middelen. Het wordt in ieder geval aanbevolen de levertests goed te volgen, vooral tijdens de eerste drie maanden van de behandeling.Alle aidspatiënten moeten dus systematisch worden gescreend op HCV. Er werd recent veel vooruitgang geboekt in de behandeling van patiënten die met beide virussen besmet zijn, en het wordt nu mogelijk HCV uit te roeien.

Men moet dus niet alleen het HIV behandelen, maar ook het HCV. De HCV-infectie moet worden behandeld, zoals bij patiënten die enkel met het HCV besmet zijn.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 10/12/2002 - 00h00 Hépatites Actualités nr. 16 - oktober 2002, Co-infecties volgens het rapport Delfraissy 2002. Rapport dat werd gepubliceerd tijdens de 14de internationale conferentie over aids in Barcelona. Het rapport Delfraissy schetst de grote lijnen van het beleid bij HIV-positieve of aidspatiënten. Het hoofdstuk “Co-infecties” dat in de uitgave van 2002 sterk werd uitgebreid, handelt over co-infecties (HIV-HCV) en HIV/HBV. Om het rapport Delfraissy 2002 te raadplegen: http://www.arcat-sida.org/hepatites/delfraissy148.html
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis C: de stille epidemie Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Meer dan de helft van de Belgen weet niet wat hepatitis C is, en de grote meerderheid onderschat de frequentie van deze ziekte. Erger nog: heel wat mensen weten niet hoe ze wordt overgedragen en zijn zich evenmin bewust van risicogedrag.

Hepatitis B en C: wie zijn de risicopatiënten? Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Wist u dat 50.000 Belgen besmet zijn met chronische hepatitis B en 70.000 tot 80.000 met hepatitis C? Een groot deel ervan is zich daar niet eens van bewust. De twee virussen zijn nochtans heel besmettelijk. Het is dus heel belangrijk dat de inspanni...

Hepatitis B: erger dan AIDS Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h35

Net als AIDS is Hepatitis B een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het virus dat voor deze ziekte verantwoordelijk is, is 100 keer besmettelijker dan HIV. Een persoon die besmet is met chronische Hepatitis B en niet wordt behandeld, kan cirrose en l...

Risicofactoren van hepatitis C: een stand van zaken Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

De risicofactoren van overdracht van het hepatitis-C-virus (HCV) zijn veranderd. Vóór 1992 werd de besmetting vooral opgelopen door het gebruik van intraveneuze drugs en bloedtransfusies. Nu is de lijst nog langer.

Meer artikels