PUBLICITÉ

Aids: besnijdenis is een bijkomende, geen vervangende oplossing voor het condoom!!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 10/07/2007 - 00h00
-A +A

De promotie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) van besnijdenis als bijkomend wapen in de strijd tegen aids veroorzaakt volgens de Franse nationale Aidsraad veel verwarring en doet eigenlijk meer kwaad dan goed. Besnijdenis vermindert het risico van overdracht van aids van de vrouw op de man, maar ze doet het risico niet teniet. Het condoom en de andere preventieve maatregelen mogen dus zeker niet opzij geschoven worden!

PUB

Promotie van besnijdenis riskant

De resultaten van drie studies die in Afrika zijn verricht hebben aangetoond dat het risico van overdracht van het aidsvirus van de vrouw op de man met meer dan de helft vermindert als deze laatste besneden is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en Unaids hebben daarom beslist om besnijdenis toe te voegen aan de lijst van preventieve maatregelen. Maar de boodschap die moet worden verspreid is niet zo simpel en werd jammer genoeg door velen opgevat als een wonderoplossing en alleenzaligmakend wapen tegen aids.
De Franse nationale Aidsraad (CNS) waarschuwt voor de risico's en de mogelijke valstrikken rond de promotie van de besnijdenis als wapen tegen aids.

Risico's en mogelijke valstrikken van de besnijdenis

  • De besnijdenis mag pas worden gestimuleerd als ze in goede sanitaire omstandigheden wordt uitgevoerd... en dat is niet altijd het geval.
  • De besnijdenis beschermt de mannen niet volledig tegen het risico van overdracht van het aidsvirus. Ze vermindert de risico's alleen maar, wat betekent dat de andere preventieve middelen noodzakelijk blijven: condoom, trouw, onthouding... Maar mannen die besneden zijn zouden wel eens minder gebruik kunnen maken van condooms.
  • De besnijdenis vermindert niet rechtstreeks de risico's van besmetting bij de vrouw. En over de seksuele betrekkingen tussen mannen zijn geen wetenschappelijke gegevens bekend.
  • Mannen die pas besneden zijn kunnen de neiging hebben om de frequentie van hun seksuele betrekkingen te verhogen, zoals werd vastgesteld in Rakai in Uganda.
  • De besnijdenis is niet wenselijk bij mannen die al besmet zijn. Er moet dus eerst een aidsonderzoek worden gedaan voor men de ingreep doet, wat het risico inhoudt van verplichte tests, van discriminatie...
  • De aanmoediging tot besnijdenis van de man om medische redenen en niet om rituele redenen zou de strijd tegen de besnijdenis bij vrouwen kunnen verzwakken.
  • Een beleid van besnijdenis dreigt ten koste te gaan van de toegang tot de behandelingen. Ze is immers minder duur, om nog niet te spreken van het nijpende tekort aan medisch personeel in de ontwikkelingslanden, en vooral in Afrika, waar meer dan 25 miljoen mensen seropositief zijn.
  • En tot slot: de aanmoediging tot besnijdenis richt zich enkel tot de landen waar het aantal gevallen van besmetting erg hoog ligt en waar het condoomgebruik erg beperkt is. De CNS stelt heel duidelijk dat dit middel niet opgaat voor landen zoals Frankrijk of de Verenigde Staten! Alleen het dragen van een condoom biedt 100% bescherming tegen het aidsvirus!
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 10/07/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verandert een besnijdenis het seksleven? Geüpdatet op 10/04/2013 - 10h17

Een besnijdenis is een operatie waarbij de voorhuid van de penis wordt weggehaald. Daarmee wordt een zone geraakt die op seksueel en zintuiglijk vlak heel gevoelig is. Hoe beïnvloedt een besnijdenis het seksleven?

Hoe kunnen vrouwen zich tegen aids beschermen? Gepubliceerd op 05/12/2011 - 16h49

Vrouwen lopen bij seksuele betrekkingen een verhoogd risico op besmetting met het virus dat aids veroorzaakt. Een groter risico dan mannen. Waarom? De oppervlakte van het slijmvlies is veel groter bij vrouwen dan die bij mannen. Het zijn plekken waar...

Vaginale gels tegen aids? Geüpdatet op 10/04/2009 - 00h00

Onderzoekers wenden alle mogelijke middelen aan in de strijd tegen aids. Hoewel het aidsvaccin nog veraf lijkt, is er sinds enkele jaren ook sprake van een andere beloftevolle oplossing: vaginale gels, die het risico op overdracht van het virus moete...

Meer artikels