PUBLICITÉ

Ai ai, caramba, turista!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/06/2004 - 00h00
-A +A

Eén op de drie vakantiegangers heeft last van reizigersdiarree, ook wel "turista" genoemd. Zeer hinderlijk, vooral op vakantie, en een snelle en doeltreffende behandeling is geboden…

PUB

Bij reizigersdiarree neemt de stoelgang plots toe in frequentie en volume, en is ze soms vloeibaar. Daarbij kunnen ook misselijkheid, braken, buikpijn en soms koorts optreden. Reizigersdiarree is vooral van bacteriële, soms van virale en zelden van parasitaire oorsprong, en is in de meeste gevallen onschuldig. De darmwand herstelt zich binnen 3 tot 5 dagen, en dus geneest de diarree meestal spontaan na die termijn. Toch is een snelle behandeling belangrijk, want op die manier kunnen de darmen weer normaal werken en verloopt het herstel sneller. De darmen zijn dan niet langer overactief en de vochtopname verbetert, waardoor de stoelgang weer genormaliseerd wordt.

Enkele elementaire hygiëneregels

U kunt turista voorkomen of toch op zijn minst het risico sterk verminderen door enkele elementaire hygiëneregels na te leven:

  • drink fleswater en laat de fles vóór uw ogen openen
  • doe geen ijsblokjes in uw drank
  • drink geen stromend water (leidingwater, douchewater, zwembadwater,...)
  • geef de voorkeur aan gekookte of gepasteuriseerde melkproducten
  • schil uw fruit en kook uw groenten
  • bak uw vlees en vis voldoende.

Rekening houden met de leeftijd en de ernst van de symptomen

Bij het verschijnen van de symptomen moet u rekening houden met twee belangrijke criteria. * Hun ernstGaat de diarree niet gepaard met koorts of met bloed in de stoelgang, dan is een snelwerkende behandeling met antidiarreemiddel te verkiezen (vaak al binnen twee uur na de inname). Loperamide maakt de stoelgang vaster en vermindert de duur van de diarree. U mag dit middel echter alleen nemen zolang de symptomen aanhouden. Gaat de diarree gepaard met koorts en/of bloed in de stoelgang, dan moet u absoluut een arts raadplegen en zo nodig een antibioticum nemen. * De leeftijd van de patiënt Het is zeer belangrijk erop te letten dat zuigelingen en baby's niet uitgedroogd raken. Kinderen raken immers veel sneller gedeshydrateerd dan volwassenen. U kunt uw kind een orale rehydratatieoplossing toedienen. Voor kinderen onder de zes jaar is het aan te raden een arts te raadplegen, voor kinderen onder de twee jaar is dat zelfs absoluut noodzakelijk. Volwassenen kunnen met de medicatie starten zodra de symptomen opduiken. Uiteraard is hier de regel "veel drinken" van toepassing.

Een goede raad: neem altijd een antidiarreemiddel mee in uw bagage.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/06/2004 - 00h00 Bron: persbericht 'Reizigersdiarree', Immodium, Janssen-Cilag.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ