PUBLICITÉ

Afwisseling is de boodschap!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/04/2004 - 00h00
-A +A

Tot drie maanden is melk het enige levensmiddel van uw baby. Nadien volstaat het witte vocht echter niet langer om in zijn behoeften te voorzien. Van dan af is afwisseling troef. Om het met een geleerd woord te zeggen: voedingsdiversificatie.

PUB

Diversificatie houdt in dat u uw baby geleidelijk kleine hoeveelheden granen (meel), groenten en fruit geeft, en later ook vlees, vis, eieren enz. Die diversificatie moet zeer geleidelijk gebeuren, zonder te forceren. Denk eraan dat u uw kind geleidelijk moet laten kennismaken met de verschillende eetwaren, zodat het ze leert te appreciëren. Zijn spijsverteringskanaal en zijn voedselopnamefuncties moeten zich immers telkens aanpassen aan het nieuwe voedsel. Bovendien kunt u via deze geleidelijke aanpak eventuele allergieën opsporen en voorkomen. Ga niet overhaast te werk: als uw kind een bepaald product niet lust of weigert, dring dan niet aan, maar probeer later opnieuw.

Meel: vanaf drie maanden

Meel is geen absolute must in de voeding van uw kind, maar kan het wel voorbereiden op vast voedsel en op de verhoging van het aantal calorieën (het bevat vooral koolhydraten). Maar opgelet voor overdaad, want die kan diarree veroorzaken, en als u er te vroeg mee begint, kan meel tot overvoeding leiden. Vandaar dat u uw kind geen meel mag geven vóór drie maanden. Kies tot 5-6 maanden voor meel zonder gluten en zonder toegevoegde suiker, en hou granen met fruit of cacao voor later. Begin met één koffielepel meel in de fles te doen en verhoog de dosis geleidelijk tot de hoeveelheid die vermeld staat op de verpakking of aangeraden wordt door uw kinderarts.

Groente- en fruitpuree: vanaf vier maanden

Met een lepel of in de fles: het doet er weinig toe. Het komt erop aan om één product tegelijk te introduceren en in kleine hoeveelheden. De klassieke regel luidt: "Niet meer dan één nieuw product per week". Purees en compotes moeten dun en homogeen zijn, en in het begin ook vloeibaar. Nadien kunt u ze dan vaster maken. Als uw baby ze niet lust, geef hem dan een paar dagen alleen het vocht, zodat hij vertrouwd raakt met de nieuwe smaak, of meng de puree met zijn flesmelk. Begin met zachte en ietwat zoete groenten en fruit, appelen en wortelen bijvoorbeeld. Hou exotische vruchten voor later. Hebt u tijdens deze ontdekkingsperiode niet altijd de tijd om soep of compote klaar te maken waarvan u uw baby toch maar met moeite één lepel geeft, dan mag u gerust kleine potjes gebruiken (maar laat ze niet langer dan 48 uur in de koelkast) of porties invriezen. U mag uw kind ook laten kennismaken met vruchtensap en uiteraard ook met water. Vers fruit mag pas vanaf zes maanden; het moet goed rijp zijn, en u moet het schillen en pletten met een vork. Rond 8 à 9 maanden mag uw kind alle seizoensvruchten verorberen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gediversifieerde babyvoeding Gepubliceerd op 06/12/2010 - 00h00

Vanaf de leeftijd van 4 tot 6 maanden schakelen baby's over van een voeding louter op basis van zuivelproducten naar gevarieerde en vaste maaltijden. De diversificatie dient te gebeuren volgens het ritme van het kind en onder toezicht om een eventuel...

Zuigelingenmelk en opvolgvoeding Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Zuigelingenmelk, eerste-, tweede- of zelfs derde-leeftijdsmelk, bereiding voor baby's, opvolg- of groeimelk, zonder lactose, antiregurgitatie, hypoallergeen,... Hoe vindt u uw weg in het uitgebreide aanbod?

Meer artikels