PUBLICITÉ

Aften, oorzaken en behandelingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2016 - 16h03
-A +A

Aften zijn moeilijk te vermijden, maar je zult er maar mee opgezadeld zitten. Gelukkig bestaan er middeltjes tegen - sommige zijn traditioneel, andere zijn meer van medische aard. Een woordje uitleg over de oorzaken van aften, en wat eraan te doen valt.

PUB

Aften, onschuldig maar heel pijnlijk...

Aften zijn wondjes in het mondslijmvlies. Ze kunnen voorkomen in de wangen, op de tong en op de lippen. Aften zijn van virale oorsprong, goedaardig maar wel heel pijnlijk. De wondjes steken maar sporadisch de kop op, maar soms hebben ze ook de kwalijke neiging om terug te keren.

Twee manieren om aften te voorkomen
1) Een goede tand- en mondhygiëne is absoluut noodzakelijk (grondig tandenpoetsen na elke maaltijd, interdentale waterjets, tandfloss, mondbad…) en aangepaste tandzorg (regelmatig op afspraak gaan bij de tandarts, tandsteen later verwijderen…). Op die manier kunnen infectiehaarden in de mond voorkomen worden.

2) Vermijd producten die aften in de hand werken: gruyère, noten, kiwi's, aardbeien, ananas, tomaten, groene paprika's, bepaalde kruiden, enz. Als u aandachtig bent, zult u zelf ook snel achterhalen voor welke producten u nog gevoelig bent. (Ter informatie: ook stress en vermoeidheid zijn bevorderende factoren.)

Lokale behandelingen van aften

Die bestaan in het aanbrengen van een ontsmettingsmiddel in de vorm van gel, zalf, of zelfs mondbaden, pilletjes of zuigtabletten. Deze producten beperken het risico op bijkomende infecties en vergemakkelijken het herstelproces. Ze bevatten vaak kleine hoeveelheden verdovende stoffen die de pijn moeten verzachten. U kunt anders ook overwegen om paracetamol te nemen, want afzien heeft geen zin.
Er bestaan ook medicamenten tegen aften op basis van plantenextracten: erysimum, levomenthol.
Ze zijn te krijgen bij de apotheek. Ook uw arts of uw tandarts kunnen ze voorschrijven en aanbevelen.

#E#Parallel hiermee zijn sommige levensmiddelen te mijden wanneer men aften heeft: naast de producten die aften in de hand werken zijn er ook de producten die irriterend of hinderlijk werken: beschuit, getoast brood, vinaigrettes, zurige rauwkost, fruit en gedroogd fruit, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2016 - 16h03

"Complete gids voor een gezond leven. 1001 tips voor een goede gezondheid", Uittreksel uit Reader's Digest.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Mondaften Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Aften - of erosie van het mondslijmvlies - zijn een zeer onschuldig probleem. Toch kunnen deze zweertjes op een ernstige aandoening wijzen, zoals de ziekte van Behcet of de ziekte van Crohn.

Waar komen aften vandaan? Gepubliceerd op 15/06/2015 - 12h20

Aften zijn wondjes in het mondslijmvlies die vaak voorkomen en ook de neiging hebben om terug te keren. Aften zijn goedaardig maar wel heel pijnlijk. Maar wat is aft precies? En wat is de oorzaak?

Aften: de oorzaak opsporen Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Aften zijn een oppervlakkige verzwering van de mond-, spijsverterings- en/of genitale slijmvliezen. Al zijn ze meestal onschuldig, toch moet de oorzaak opgespoord worden als ze terugkeren: bepaalde geneesmiddelen, de ziekte van Crohn, de ziekte van B...

Welke planten gebruiken tegen urineweginfecties? Gepubliceerd op 26/10/2012 - 12h20

Urineweginfecties hebben de onaangename gewoonte om regelmatig opnieuw te verschijnen. Om deze recidieven, die pijn en een branderig gevoel veroorzaken, een halt toe te roepen, zijn sommige planten uiterst nuttig. We denken daarbij aan cranberry en e...

Meer artikels