PUBLICITÉ

Aft, spruw, herpes en andere mondaandoeningen.

Gepubliceerd door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 11/04/2012 - 09h17
-A +A

Aft, candidiasis en herpes zijn ziekten die het mondslijmvlies aantasten (tandvlees en vliezen die de mond bekleden rond de lippen, de wangen, de tong...). Ze kunnen diverse oorzaken hebben en de evolutie hangt af van lokale en algemene factoren.

PUB

Wat zijn de risico

factoren voor mondaandoeningen?

Lokale factoren

Ze zijn de hoofdoorzaken van gingivitis of tandvleesontsteking (cfr. gingivitis en parodontitis). Het kan gaan om:

 • Slechte mond- en tandhygiëne

 • Tandsteen

 • De aanwezigheid van prothesen (kronen, uitneembaar apparaat…) en ongeschikte tandreparaties (amalgamen en/of oude of uitstekende vullingen).

 • Door de mond ademen

 • Overgevoeligheid voor bepaalde materialen

 • Roken.

Algemene factoren

Ook die veroorzaken (soms) gingivitis en/of parodontitis, maar vooral vormen van stomatitis (aantasting van het mondslijmvlies) zoals aft, herpes, waterpokken of spruw (candidiasis).

 • Infecties (viraal, bacterieel, schimmels)

 • Inname van bepaalde geneesmiddelen (antibiotica, sommige ontstekingsremmers, immunosuppressors)

 • Ondervoeding (tekort aan vitamine B, K, C)

 • Fysiologische veranderingen in de algemene toestand (premenstruele periode, zwangerschap, puberteit).

Virale aandoeningen die de mond aantasten

Bij ziekten zoals mazelen, rodehond, infectieuze mononucleose of bof zijn er in de mond soms kleine, bijna onvoelbare letsels die vaak ongemerkt overgaan.

Andere kwalen - zoals aft, herpes, waterpokken of zona - veroorzaken meer zichtbare en soms ook pijnlijke letsels die ook meer hinder geven voor de persoon in kwestie.

Aft

Dat zijn kleine, pijnlijke zweertjes die meestal op de lippen, het tandvlees, de wangen (aan de binnenkant) en de tong verschijnen.

Oorzaak: Over de oorzaken weten we nog altijd niets. Wel is vastgesteld dat het opkomen van aft samenvalt met de inname van bepaalde producten (noten, rozijnen, amandelen, gruyère…) of met de ontwikkeling van bepaalde spijsverteringsproblemen. (enterocolitis,…). Het kan zelfs samenvallen met bepaalde fysiologische processen zoals een zwangerschap of de menstruatiecyclus.

Behandeling: als deaft erg pijnlijk is, zal de tandarts mogelijk een contactanestheticum (gel of crème) gebruiken of voorschrijven. Als de letsels erg veel hinder geven en het praten en/of het eten bemoeilijken, zal hij ze eventueel uitbranden met een zuur. Bij superinfecties zal de tandarts lokaal ontsmettende producten (mondspoelingen) en antibiotica voorschrijven.

Herpes

Herpes is een sterk verspreide ziekte, want net als veel virale ziekten is de aandoening besmettelijk.

In 85 % van de gevallen treedt de eerste of primaire infectie op sluipende wijze op. Daarna blijft het virus latent aanwezig in de klieren. Na de primaire infectie - met of zonder symptomen - verplaatst het HSV 1-virus zich namelijk langs de gevoelszenuw - die de aangetaste huidzone irriteert - naar de zenuwklieren. Daar nestelt het virus zich voor de rest van het leven. Het sluimert er en wordt van daaruit regelmatig opnieuw actief, wat leidt tot de typische opstoten van herpes. Het herpesvirus kan zich op verschillende manieren manifesteren:

 • Labiale herpes (of koortsblaasjes): koortsblaasjes op de lippen is de meest voorkomende vorm van herpes in het gezicht. De aandoening veroorzaakt huiduitslag in de vorm van kleine, naast elkaar gegroepeerde blaasjes die variëren in aantal en samen een rozet vormen. Maar herpes kan ook voorkomen op andere plaatsen in het gezicht zoals de neusopeningen, de kin of de wangen en, in een zwaardere vorm, op de ogen.

 • Gingivo-stomatitis: Deze vorm van herpes komt vooral bij kinderen voor. Het herpesvirus tast de binnenkant van de wangen en de lippen, het tandvlees en de tong aan. De wondjes zijn pijnlijk, bemoeilijken het eten, en gaan gepaard met hoge koorts, een sterke speekselproductie en een slechte adem. De halsklieren zijn ook gezwollen.

 • Angina herpetica: Deze vorm komt meer voor bij volwassenen. Ze treft alleen de keel of komt samen voor met gengivo-stomatitis.

 • Oesofagitis: Het herpesvirus kan ook de slokdarm aantasten. De patiënt klaagt dan over moeilijkheden om te eten, pijn in de borststreek, gewichtsverlies en koorts.

 • Herpes nasalis: In dit geval is de neus verstopt en zijn er blaasjes rond de neusopeningen. De patiënt heeft ook koorts en gezwollen klieren in de hals.

Oorzaak

De heractivering van het HSV1-virus gebeurt na een psychisch of fysiek trauma:

 • tandinfectie

 • maandstonden

 • hevige emoties

 • blootstelling aan de zon

Behandeling

Mensen die vaak last hebben van opstoten van herpes kennen de aankondigende signalen (lokaal branderig gevoel) en de omstandigheden waarin ze koortsblaasjes krijgen. In dat geval mag u, maar alleen vóór de wondjes verschijnen, producten gebruiken van het type Zovirax®, Acyclovir®. Die gaan de ontwikkeling van het virus tegen. Maar als het virus al wondjes heeft voortgebracht, mag u zeker niets doen want dan zou u andere delen van de mond kunnen besmetten. Het koortsblaasje droogt na tien tot veertien dagen op en verdwijnt vanzelf.

Gepubliceerd door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 11/04/2012 - 09h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ook de tong heeft zo haar ziektes. Geüpdatet op 10/04/2013 - 10h17

Ook onze tong kan getroffen worden door specifieke aandoeningen. Verzwering, speciale verkleuring, vergroeiingen, witachtige aanslag, enz. Wat gaat er achter deze en andere symptomen op onze tong schuil?

Aften, oorzaken en behandelingen Gepubliceerd op 16/02/2016 - 16h03

Aften zijn moeilijk te vermijden, maar je zult er maar mee opgezadeld zitten. Gelukkig bestaan er middeltjes tegen - sommige zijn traditioneel, andere zijn meer van medische aard. Een woordje uitleg over de oorzaken van aften , en wat eraan te doen v...

Aften: de oorzaak opsporen Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Aften zijn een oppervlakkige verzwering van de mond-, spijsverterings- en/of genitale slijmvliezen. Al zijn ze meestal onschuldig, toch moet de oorzaak opgespoord worden als ze terugkeren: bepaalde geneesmiddelen, de ziekte van Crohn, de ziekte van B...

Waar komen aften vandaan? Gepubliceerd op 15/06/2015 - 12h20

Aften zijn wondjes in het mondslijmvlies die vaak voorkomen en ook de neiging hebben om terug te keren. Aften zijn goedaardig maar wel heel pijnlijk. Maar wat is aft precies? En wat is de oorzaak?

Meer artikels