PUBLICITÉ

Afslanken: dé valkuil van de lente

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/03/2015 - 10h06
-A +A

Nu de lente begint, worden we weer overspoeld met informatie over vermageringskuren.

Hoe kunnen we voorkomen dat we in die jaarlijks terugkerende val trappen?

PUB

Afslanken met de zomer in zicht

Als u de voorbije dagen bij uw krantenverkoper langs bent gegaan of een krantenkiosk bent gepasseerd, hebt u het vast gemerkt: de tijdschriften staan weer vol met artikels over afslanken.

In journalistentaal worden die traditionele voorjaarsartikels 'gelegenheidsartikels' genoemd. Er zijn nogal wat onderwerpen die op gezette tijden terugkeren en de kassa doen rinkelen. Het thema 'afslanken' is er zo een.

Rond deze tijd van het jaar komen ook de boeken op de markt die aan dit thema zijn gewijd. Ook de televisiestations zenden nu meer reclame en programma's rond het thema uit dan ooit. En de apotheker biedt een overaanbod aan allerlei soorten producten om af te vallen.

Kortom, vanaf februari/maart tot eind juni draait de vermageringsbusiness op volle toeren. Dat zijn net de maanden waarin vrouwen, zo luidt het, hun volgende badpak willen kopen met de vakantie in het vooruitzicht.

En zo worden we intussen al zo'n twintig jaar overspoeld met beloftes dat 'al wie wil in enkele weken tijd van zijn winterkilo's kan afraken'. Dat kan dankzij een nieuw, sensationeel en natuurlijk totaal ongevaarlijk dieet, of soms zelfs zonder dieet.

Van 5 minder naar 15 tot 20 kilo meer...

En soms zelfs nog meer. De ervaring van de voorbije twintig jaar heeft ons geleerd dat een van de belangrijkste oorzaken van obesitas in de opeenvolging van vermageringsdiëten te zoeken is.

Hoe is dat te verklaren? Ons lichaam is van oudsher ingesteld op het trotseren van hongersnoden. Als het geen voedsel binnenkrijgt, komt het terecht in een soort sluimertoestand en verbruikt het minder energie. Als iemand een vermageringskuur achter de rug heeft, gaat hij weer eten zoals voorheen. Hij heeft immers niets aan zijn eetgewoonten veranderd. Niet zelden eet hij zelfs meer om zijn frustraties te compenseren.

Wat gebeurt er dan? De kuurder krijgt er niet alleen de verloren kilo's weer bij, hij krijgt er ook nog enkele kilo's extra bovenop en die stapelen zich in de loop der jaren op. Het lichaam herinnert zich namelijk dat het geen voedsel heeft binnengekregen en blijft doorgaan met minder calorieën te verbruiken.

Zo komt het dat zogeheten vermageringskuren uiteindelijk tot obesitas leiden.
Dat is het grote gevaar dat in heel veel diëten schuilt. En daar draait de wens om snel te vermageren maar al te vaak op uit.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 28/03/2006 - 00h00 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 20/03/2015 - 10h06
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ