PUBLICITÉ

Afhankelijk zijn van het verlangen van anderen

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 19/12/2006 - 00h00
-A +A

Het belangrijkste in het leven is het gevoel dat je geliefd bent, dat je op prijs gesteld wordt en dat je voor een ander van belang bent. Als dat niet het geval is, als je denkt dat niemand van je houdt dan verdwijnt vaak ook de levenslust. Zelfs zelfmoordgedachten kunnen dan opduiken.

PUB

Liefde en erkenning

Het probleem van sommige mensen is dat ze zo afhankelijk zijn van de liefde van iemand anders en ook van de appreciatie en de erkenning dat ze er steeds naar op zoek zijn. Ze gaan in alle omstandigheden en op alle vlakken alles doen om geliefd en op prijs gesteld te worden. Met als resultaat dat ze altijd tegemoet willen komen aan de verlangens van anderen. Bij alles wat ze doen, vragen ze zich af 'hoe moet ik mij gedragen opdat men mij graag zou hebben?'. De behoefte aan affectie is zo groot dat ze er constant naar op zoek zijn.
Het voordeel van dat gedrag is dat men naar anderen kan luisteren, dat men veel empathie aan de dag kan leggen. Dat is een mooie eigenschap en de bewuste personen slagen er dan ook in om mensen van hen te laten houden.

Nood aan affectie

En toch is dat soort gedrag hoogst problematisch. Als men steeds oor en oog heeft voor wat anderen willen en dat voorop te stellen als belangrijkste levensdoel dan heeft men op de duur geen oor en oog meer voor de eigen verlangens.
Een voorbeeld. Juliane bleef vrijgezel omat haar moeder haar dochter bij zich wilde houden. Ze stelt zich systematisch ten dienste van haar broers en zusters, ze is nu eenmaal 'zo lief'. En 'zo gedienstig'. En bovendien is ze altijd beschikbaar. Juliane weet niet meer wat haar eigen wensen en verlangens zijn. Ze heeft haar leven als vrouw aan de kant geschoven. Ze was nooit verloofd en ze had nooit verhuisplannen.
Niet iedereen gaat zo ver als Juliane. Maar soms moet men ver gaan om uiteindelijk te reageren en te beseffen dat het om pathologisch gedrag gaat.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 19/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
loena

ik zit in de zelfde situatie je voelt je verplicht de dingen die ze vragen te doen al besef je maar al te goed dat dit je gezondheid in gevaar brengt het is me reeds enkele malen duidelijk gemaakt maar als ik het niet doe voel ik me schuldig en kan ik niets verdragen daar doer zoek men altijd uitvluchten om toch maar goed te doen en te doen wat ze vragen .NEE DURVEN ZEGGEN IS SOMS ERG MOEILIJK

PUBLICITÉ