PUBLICITÉ

Afhaken op school: hoe voorkomen dat kinderen schoolmoe worden?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 16/02/2015 - 11h23
-A +A

De toekomst van uw kinderen ligt u na aan het hart. U hoopt natuurlijk dat ze het goed doen op school. Maar hun schoolresultaten gaan achteruit en u wilt voorkomen dat ze afhaken.

Hoe kunt u ze helpen?

PUB

Afhaken op school: een probleem herkennen om het te voorkomen!

Als u uw kinderen een beetje volgt, zult u het snel genoeg merken als hun resultaten achteruitgaan of als ze zich niet lekker voelen op school. De slechtere cijfers zijn natuurlijk af te lezen of te zien op de verbeterde taken die ze mee naar huis brengen, in de agenda, op de ouderenavond of u merkt  het gewoon omdat uw kind klaagt dat het de leerstof niet snapt.
Ook het gedrag van kinderen verraadt vaak dat er iets mis is. Een kind dat niet graag naar school gaat, dat neerslachtig is, dat klaagt, niet veel vrienden heeft of zijn meester of leerkracht niet kan luchten is een teken aan de wand.

Werk samen met uw kind

Om schooluitval te voorkomen, moet u samen werken. Begin dus gewoon met te vragen wat er scheelt. "Ik heb de indruk dat je het momenteel niet makkelijk hebt op school. Is er iets gebeurd of is er iets wat niet loopt zoals je het zou willen?" Misschien zal uw kind u informatie geven over zijn omgeving waar u niets van af wist, of misschien zal het u vertellen over zijn angsten of problemen. Maar om te kunnen ingrijpen, moet u snappen wat er gaande is. Helpen met de huistaken is echt niet het eerste waaraan u dan moet denken!

Probeers iets positiefs naar boven te halen

U moet een of meerdere problemen oplossen voor uw kind - de relatie met een leerkracht,  de leerstof die het niet snapt, spanningen met klasgenoten, gebrek aan zelfvertrouwen, angst, slaapproblemen, enz.

Doe dat, maar laat het wel niet daarbij. Het tegengif voor problemen zijn niet de oplossingen zelf, maar het creëren van een positief tegengewicht. Vergeet dus niet om naast het zoeken naar oplossingen uw kind ook aan te moedigen. Wijs het op zijn kwaliteiten en zet die extra in de verf. Zo kan uw kind zelfvertrouwen kweken en zijn talenten ontwikkelen. Dat is belangrijk, want hoe groter zijn zelfvertrouwen, hoe makkelijker het zelf zijn problemen zal oplossen en die ervaring zal zijn zelfvertrouwen weer versterken. Dat is wat hij nodig heeft.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 16/02/2015 - 11h23
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels