PUBLICITÉ

Afgunst: de laagste van de zeven hoofdzonden?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/10/2005 - 00h00
-A +A

De godsdienst heeft zeven hoofdzonden in het leven geroepen: gulzigheid, wellust, afgunst, hoogmoed, luiheid, woede en hebzucht. Aan elk van deze gebreken (het woord 'zonde' is niet meer van deze tijd) zit wel een sympathiek kantje, behalve aan één. De zes andere hebben immers op de ene of andere manier iets te maken met genot.

PUB

De vrek geniet van zijn opgepotte geld, de veelvraat maakt van elke maaltijd een feest, de ontuchtige ervaart het lichaam als een bron van genot, de luiaard vindt niets doen zalig, de ijdeltuit loopt te pronken als een pauw en zelfs de driftkikker heeft iets aan zijn woede-uitbarstingen, want ze geven hem een gevoel van zelfbevestiging.Maar de afgunstige kent geen genot. Een aanval van jaloezie doet hem helemaal geen goed. Hij piekert en grommelt, windt zich op, haalt zijn zelfbeeld naar beneden en benijdt op de duur iedereen. Hij kwelt zichzelf zonder dat hij er enig voordeel uit haalt.Afgunst is dus alleen maar negatief, de absolute tegenpool van genot. Maar het schuilt wel in elk van ons. Vooral bij kinderen kun je het goed observeren. Ze willen altijd wat andere kinderen hebben. Joachims moeder kan ervan meespreken: "Als zijn zusje met iets speelt, pakt hij het af. Ze mag niets vastnemen of hij moet het hebben. Als ze nog maar een steentje van straat opraapt, wordt dat plots het belangrijkste wat er op aarde is." Dit is afgunst in haar zuiverste vorm: willen hebben wat je zelf niet hebt en de andere wel, ook al kun je er in feite niets mee aanvangen. Joachim is drieënhalf. Op die leeftijd is zo'n reactie normaal. Maar ze komt ook nog voor bij volwassen mensen.Je zou kunnen zeggen dat afgunst een positieve stimulans is. Wie iets wil hebben, moet moeite doen om het vast te krijgen. Hij wordt aangespoord om te handelen. Maar mensen die zo reageren zijn niet echt afgunstig. Ze zijn in iets geïnteresseerd, ze willen dingen die ze nog niet hebben. Ze zijn gedreven, bezield, maar niet afgunstig.Afgunst is dus niet iets wat na verloop van tijd vanzelf overgaat. Het zit ingebakken in de mens. Het is de taak van de ouders om hun kinderen te leren vechten tegen deze taaie kwaal. Ze moeten de kiemen van jaloezie bij hun kinderen de kop indrukken voor ze beginnen te woekeren en hun leven vergallen.

Hoe afgunst overwinnen?

De kunst is om te leren genieten van het geluk van de anderen. Hun geluk doet ons niets te kort, integendeel, het kan ook aanstekelijk zijn. De filosoof André Comte-Sponville zegt het zo: "Liefhebben is blij zijn om", blij zijn om de kansen die anderen hebben, blij zijn om hun geluk, blij zijn om wat ze bereiken. Ouders zijn zonder twijfel het best geplaatst om hun kinderen dat bij te brengen. Wie een kind krijgt, leert zijn hart te openen, leert blij te zijn om de successen die zijn kind boekt. Hij verleert het om afgunstig te zijn, want hij wil alleen maar het beste voor zijn kind, dat wil zeggen: nog beter dan wat hijzelf heeft gekregen. En dat is net het tegendeel van afgunst.Ouders kunnen hun kind dus leren iemand zijn geluk te gunnen in plaats van hem te benijden. Maar ere wie ere toekomt: het is het kind dat, weliswaar onbewust, zijn ouders leert genereus te zijn, het tegengif voor afgunst. Onze kinderen of geliefden zijn de beste leerschool om van onze afgunst af te raken. Laten we die kans met beide handen grijpen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/10/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leer anderen uw aandacht te schenken Geüpdatet op 15/03/2005 - 00h00

Als een kind u een gedicht voordraagt, een muziekstuk speelt of een liedje zingt, geeft het u een geschenk. Het biedt u en de eventuele toeschouwers of toehoorders het resultaat aan van zijn inspanningen, zijn repetities. Hoe moet u daarop reageren?

Seksueel genot bij de man Gepubliceerd op 20/08/2013 - 10h00

Eén ding staat vast: het seksuele genot van de man heeft niets te maken met dat van de vrouw. Genot, orgasme, allemaal termen die over het geluk van de mannelijke seksualiteit gaan, maar spreken ze wol over hetzelfde? Mannen zijn er minder spraakzaam...

Meer artikels