PUBLICITÉ

Afgeplat hoofdje: het nieuwe gevaar voor baby’s?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/04/2017 - 12h11
-A +A

Bij onze Franse buren wordt sinds kort gewaarschuwd voor het fenomeen van het afgeplatte hoofdje bij baby’s. Een vereniging wil de Franse overheid attent maken op het toenemend aantal gevallen van plagiocefalie.

PUB

Wat is plagiocefalie?

Plagiocefalie is de medische ter voor een afgeplat hoofdje. Het fenomeen komt vrij veel voor - 20% tot 50% van de baby’s zouden het tijdens hun eerste levensweken vertonen. Het lijkt te worden bevorderd door de raad die tegenwoordig algemeen aan ouders wordt gegeven om de baby op de rug te laten slapen. Als een baby altijd op zijn rug ligt, bestaat namelijk het gevaar dat hij altijd op dezelfde kant van de schedel op de matras ligt. En omdat bij baby’s het schedelbot nog erg zacht is, kan de druk leiden tot lichte misvormingen.

Onvoldoende geëvalueerde risico’s versus een overduidelijk voordeel

Plagiocefalie kan inderdaad op lange termijn de gezondheid van een kind schaden. Maar dat is maar voor een heel klein aantal kinderen het geval. Een studie van 2012 bij jongeren die geboren zijn nadat de maatregel om baby’s op hun rug te laten slapen werd ingevoerd, maar vóór de eerste behandelingen voor plagiocefalie werden ingevoerd, is inderdaad heel geruststellend: van de 1045 jongeren die aan de studie deelnamen, had amper 2% een misvormde schedel.

Hoe valt het probleem op te lossen?

Eén geruststellende studie volstaat natuurlijk niet om te garanderen dat plagiocefalie niets zorgwekkends heeft. De vereniging die de alarmbel luidt, heeft het trouwens over subtielere beschadigingen als gevolg van de permanente rugligging, zoals scoliose, problemen met kauwen en andere.

Het probleem stelt zich als we oplossingen proberen te vinden. Het systematisch op de rug slapen heeft in al de voorbije jaren - en dat is onomstotelijk bewezen - honderden baby’s van de dood gered. Het aantal gevallen van wiegendood is immers drastisch gedaald sinds de nieuwe maatregel over de slaaphouding van kracht is. Het is dus ondenkbaar dat we die regel nu zouden terugdraaien, en dan nog om een probleem te voorkomen waarvan de gevolgen volgens de wetenschappelijke bewijzen die er op dit moment zijn op lange termijn niet erg groot zijn (zelfs al zijn het nog altijd maar gedeeltelijke bewijzen). Momenteel wordt het gebruik van zogenaamde redressiehelmen - die de schedel weer in vorm moeten brengen - voor de ergste vormen van plagiocefalie aangeraden, maar er bestaat over deze behandeling en het effect ervan geen consensus en bovendien is de therapie niet zonder risico’s.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/04/2017 - 12h11
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wiegendood: leve de fopspeen! Gepubliceerd op 16/09/2016 - 10h15

Hoe verrassend het ook mag lijken: de fopspeen vermindert het risico op wiegendood met 92 %! Meer nog: de fopspeen doet de schadelijke effecten teniet van de risicofactoren, zoals op de buik liggen, slapen in het bed van de ouders of een te soepele m...

Meer artikels