PUBLICITÉ

ADHD uitgelegd op video

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 15/06/2015 - 16h53
-A +A

PUB

ADHD, afkorting van de Engelse term 'attention deficit hyperactivity disorder', is een veel voorkomende neurologische gedragsstoornis, die vooral kinderen, maar ook wel volwassenen treft.

Sommige onderzoeken doen vermoeden dat een erfelijke afwijking van bepaalde neurotransmitters de oorzaak van ADHD is. De hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Deze neuronen moeten met elkaar communiceren zodat we kunnen denken, bewegen of voelen. De neuronen communiceren door chemische signalen, neurotransmitters, te versturen en te ontvangen.

Nadat een neurotransmitter door een neuron is afgegeven, overbrugt deze een opening, synaps genoemd, en bindt zich vervolgens aan een receptor op een ander neuron. Zo wordt het prikkelsignaal doorgegeven. Symptomen van deze stoornis zijn onder andere impulsiviteit, hyperactiviteit en aandachtsproblemen.

Neurotransmitters, zoals dopamine, spelen een belangrijke rol bij de gedragsbeheersing. Zonder dopamine communiceren de neuronen in de voorste hersenschors niet goed. Dopamine is verantwoordelijk voor aandacht en concentratie. Ook is aangetoond dat de neuroreceptoren die dopamine herkennen bij mensen met ADHD slecht functioneren.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 15/06/2015 - 16h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
midnight

mijn jongste zoon is op 5jarige leeftijd getypeerd als een kind met ADHD,terwijl ik in een vechtscheiding met stalking zat.na enkele jaren rilatine geslikt te hebben,heb ik hem laten opnemen en testen.bleek toen dat hij helemaal geen ADHD had,maar een vorm van autisme,Asperger.

PUBLICITÉ