Alle kankers van de baarmoederhals worden op dezelfde manier opgespoord en kunnen op dezelfde manier worden voorkomen:
° regelmatig op controle gaan bij de gynaecoloog,
° behandeling in geval van afwijkingen,
° en inenting voor jonge meisjes.
Er bestaan wel verschillende types van baarmoederhalskanker en ze hebben niet allemaal dezelfde gevolgen.

Spinocellulair carcinoom: het meest voorkomende type kanker van de baarmoederhals
Het invasief spinocellulair carcinoom is het meest voorkomende type kanker van de baarmoederhals en de meest verspreide kwaadaardige tumor van de vrouwelijke geslachtsdelen ter wereld.
De kanker begint met een dysplasie, dat zijn cellen die abnormaal worden onder inwerking van het papillomavirus. Ze vermeerderen zich daarna verschillende jaren tot ze de vorm hebben van een carcinoom in situ (dat betekent dat de aantasting van de baarmoederhals door kankercellen beperkt blijft tot de epidermis, de buitenste huidlaag), en tot slot van een invasief carcinoom (het stadium waarin de kanker ook de diepere huidlaag van de baarmoederhals aantast).
Deze ziekte komt meer voor bij oudere vrouwen, maar tegenwoordig wordt ze ook meer en meer vastgesteld bij jongere vrouwen.
Adenocarcinoom: een veel agressievere kanker
Een adenocarcinoom is een ander type van baarmoederhalskanker dat voornamelijk veroorzaakt wordt door het HPV (het humane papillomavirus) van het type 18.
Het is moeilijker op te sporen omwille van de plaats. Het gaat om een type van baarmoederhalskanker dat minder vaak voorkomt, maar dat wel agressiever is omdat er meestal al in een vrij vroeg stadium uitzaaiingen zijn en omdat het globale overlevingspercentage lager ligt dan bij het spinocellulair carcinoom.
De leeftijdsgroepen waarin de aandoening voorkomt en de risicofactoren zijn dan weer dezelfde (hoofdzakelijk vaak veranderen van seksuele partners en eerste seksuele contacten op vroege leeftijd).
"Alles wat u moet weten over baarmoederhalskanker", dossier GSK (GlaxoSmithKlein), augustus 2007.