De opsporing van chronische respiratoire aandoeningen is belangrijk voor de volksgezondheid. Een ademmeting moet deel uitmaken van die opsporing. Maar hoe verloopt zo'n meting? Wat meet men precies en hoe? Wat moet u weten over dit onderzoek dat deel zou moeten uitmaken van elke check-up?

Het ademhalingskapitaal
Het ademhalingskapitaal is een term die gebruikt wordt om de gezondheid van de longen te omschrijven. Dat kapitaal kan onomkeerbaar aangetast worden door verschillende irriterende substanties zoals tabaksrook, pollutie, allergenen of ook door blootstelling aan chemische producten.
Het meten van de adem is nodig om het ademhalingskapitaal te evalueren. Het is een pijnloos en eenvoudig onderzoek dat regelmatig uitgevoerd moet worden om een eventuele obstructie van de bronchiën op te sporen.
Er zijn twee soorten apparaten die gebruikt kunnen worden om de adem te meten: een piekstroommeting of een spirometrie.
De piekstroommeter
Met dit toestel wordt de hoeveelheid lucht gemeten die iemand in één keer snel kan uitblazen in een apparaatje met een mondstuk en een metertje. Hoe wijder de luchtwegen, hoe hoger de piekstroom. De meting wordt drie keer na elkaar gemeten en alleen de maximale waarde wordt weerhouden. De waarde wordt uitgedrukt in liter per minuut.