PUBLICITÉ

Additieven: zijn ze gevaarlijk voor onze gezondheid ?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2012 - 10h35
-A +A

Smaakverbeteraars, kleurstoffen, bewaarmiddelen… Al deze stoffen zijn additieven voor levensmiddelen. Ze worden vaak verguisd - soms terecht, soms niet. Hoe raken we wijs uit al die namen?

PUB

Waar dienen additieven in levensmiddelen voor?

Alle producten die niet om zichzelf worden gegeten maar die in het productieproces aan onze levensmiddelen worden toegevoegd, worden als additieven beschouwd. Maar ze hebben niet allemaal hetzelfde doel. Enkele definities.

  • Smaakverbeteraars moeten de smaak van de levensmiddelen versterken en ze dus "beter" maken.
  • Kleurstoffen kent iedereen. Ze moeten de kleur van het voedsel veranderen om het er appetijtelijker te doen uitzien.
  • Bewaarmiddelen - de naam zegt het - helpen de kwaliteit en het uitzicht van de levensmiddelen bewaren, ook als ze ouder worden.
  • Aroma’s geven aan ons voedsel een smaak die er aanvankelijk niet in zit.

Additieven voor levensmiddelen hebben een vrij slechte reputatie, maar we vergeten dan wel dat het een heel oud gebruik is. Al sinds mensenheugenis voegen we stoffen toe aan onze voedingswaren om ze te verbeteren! Het kruiden van gerechten bijvoorbeeld heeft geen andere bedoeling. Sommige additieven zoals de bewaarmiddelen zijn trouwens van groot belang voor onze gezondheid. Maar we mogen er dan wel niet mee overdrijven.

 

Hoe moeten we de additieven goed gebruiken?

Over het algemeen mogen we ervan uitgaan dat additieven in onze levensmiddelen onschadelijk zijn. Dat is wetenschappelijk bewezen. We kunnen ze dus gebruiken zonder ongerust te zijn.

Er is wel één klein, maar belangrijk detail: de onschadelijkheid ervan is berekend voor een bepaalde dagelijkse dosis. Mensen die veel producten eten die additieven bevatten, of grote hoeveelheden van een levensmiddel waar er veel in zitten, lopen toch het risico om de dagelijkse aanvaardbare dosis te overschrijden.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2012 - 10h35

Codex Alimentarium.
Dr Laurent Chevallier, "Les 100 meilleurs aliments pour votre santé et la planète", uitg. Fayard.
Laurence Wittner: "Savez-vous vraiment ce que vous mangez?", uitg. Leduc.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Rolko Berg

Als stoffen aan voeding worden toegevoegd, om welke reden dan ook, en het gaat om stoffen die de gezondheid of het welzijn van mensen in het gedrang kunnen brengen, moeten deze stoffen per direct verboden worden als voedingsadditieven. Laat de voeding dan maar klonteren, verkleuren of er minder fraai uitzien.

Egbert

En dat gebeurt dus niet. Stoffen als cyclamaat (zoetstof ) aspartaan zitten gewoon in kinderen producten zoals slimpie 0 calorieën wel vol gevaarlijke stoffen
Wat er over cyclamaat bekend is Synthetisch zoetmiddel dat uit sacharose is gemaakt en dat 30 tot 40 keer zoeter is dan gewone suiker. Dit additief heeft bij ratten in het laboratorium de zaadballen aangetast. Het schijnt kankerverwekkend te zijn en is sinds 1953 in gebruik. Het is in de VS al sinds 1970 verboden, maar wordt in Canada en overige landen nog altijd toegestaan.

Echt vermijden
En dat zit gewoon in een kinderproduct. We hebben nog een lange weg te gaan !!

PUBLICITÉ
Lees ook
Levensmiddelen en additieven: worden we vergiftigd? Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Het is moeilijk om een levensmiddel te vinden waar geen additieven in zitten. Die stoffen worden om meerdere redenen in de hele voedingsindustrie gebruikt. Maar de hoofdreden is de rendabiliteit. Er bestaat een hele waaier aan additieven. Sommige zij...

Additieven: wat gaat er schuil achter de E's... ? Gepubliceerd op 27/10/2014 - 15h18

E425, E526, ... wat doen die " autowegennamen" op de verpakkingen van eetwaren? Het zijn de benamingen die de Europese Unie geeft aan de additieven , stoffen die aan onze levensmiddelen worden toegevoegd en die aan strenge regels onderworpen zijn. In...

Verzoen u met uw hang naar lekkers! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Lekker eten is een paradoxaal fenomeen. Het wordt enerzijds sterk geprezen omdat het een bron van genot is. En anderzijds wordt het verguisd, omdat we ervan bijkomen. Hoog tijd dus om het de plaats te geven die het toekomt: het is een kleine onvolmaa...

Ik ben op dieet: wat mag ik drinken? Gepubliceerd op 28/04/2017 - 11h04

Wanneer men op dieet is om gewicht te verliezen, moet men ook veel drinken om het lichaam te helpen de afvalstoffen af te voeren. We moeten echter opletten, aangezien talrijke dranken het gewichtsverlies kunnen tegenwerken. Een klein overzicht van de...

Meer artikels