PUBLICITÉ

Additieven: wat gaat er schuil achter de E's... ?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2014 - 15h18
-A +A

E425, E526,... wat doen die " autowegennamen" op de verpakkingen van eetwaren? Het zijn de benamingen die de Europese Unie geeft aan de additieven, stoffen die aan onze levensmiddelen worden toegevoegd en die aan strenge regels onderworpen zijn.

In Europa bestaan er momenteel 315 wettelijk toegestane additieven en de lijst wordt regelmatig herbekeken.

Een woordje uitleg.

PUB

Additieven: gebruiksaanwijzing

De beroemde E's... boezemen vaak angst in, omdat ze vaak verkeerd begrepen worden of te onduidelijk zijn. Toch mogen we er het volste vertrouwen in hebben, want voor een additief zo'n codenaam kan krijgen, moet het aan strenge criteria voldoen en het wordt ook regelmatig gecontroleerd.

  • Om te beginnen moet zo'n stof aan een technologische, duidelijk vastgestelde behoefte beantwoorden.
  • Daarnaast mag de stof ook geen enkel gevaar voor de gezondheid (bij de wettelijk toegestane doses) inhouden in de huidige stand van het wetenschappelijke onderzoek.
  • En tot slot mag hij geen verwarring creëren bij de consument.

Elk additief dat niet in de lijst is opgenomen, is verboden.

Opmerking: deze lijst wordt regelmatig herzien omdat de wetgeving mee verandert met de wetenschappelijke kennis en de vooruitgang van de industrie.

En nu over tot de lectuur van de 'kleine lettertjes'.

  • Kleurstoffen: E1...
    Aan sommige producten worden kleuren toegevoegd of wordt de kleur hersteld om ze beter te doen ogen.
    Sommige van die kleurstoffen zijn natuurlijk en vaak extracten van plantaardige cellen: E100 - curcumine, E101 - vitamine B2, E162 - de rode kleurstof van rode bieten...
    Toch wordt het merendeel van deze kleurstoffen op synthetische basis geproduceerd.
  • Conserveringsstoffen: E2...
    Ook de naam van deze stoffen zegt alles: ze verlengen de houdbaarheid van de producten, door bijvoorbeeld het woekeren van microbes tegen te gaan.
    Voorbeelden: E200 - sorbinezuur, E251 - natriumnitraat, E228 - kaliumbisulfiet...
  • Emulgatoren, verdikkingsmiddelen, stabilisatoren en geleermiddelen: voor het merendeel E4...
    Deze additieven hebben een technologische rol. De emulgatoren maken het mogelijk om twee stoffen te mengen die normaal niet te mengen zijn.
    De stabilisatoren behouden de fysische en chemische toestand van een voedingsmiddel.
    De geleermiddelen en de verdikkingsmiddelen zwellen op in water en verhogen de viscositeit van het product.
    Voorbeelden: E466 - cellulosegom, E322 - lecithine, E440 - pectine...
  • Antioxidanten: E3...
    Hun rol is eveneens om de levensmiddelen langer houdbaar te houden. Ze doen dat bijvoorbeeld door de oxidatie van de vetten te remmen. Dat proces van oxidatie zorgt namelijk voor verandering van de smaak en bevordert de ontwikkeling van schadelijke producten.
    Vitamine C of ascorbinezuur (E300) is zo'n antioxidant.
  • Zoetstoffen: E9..., E420 en E421
    Hun doel: de suiker in de eetwaren vervangen.
    Aangezien hun zoetend vermogen vaak hoger is dan dat van (gewone) suiker, volstaan kleine hoeveelheden vaak al om een goede, zoete smaak te verkrijgen.
    Dat is meteen ook de reden waarom ze maar weinig calorieën aanvoeren.
    De bekendste zijn E951 - aspartaam, E420 - sorbitol, E955 - sucralose, E967 - xylitol, E950 - kaliumacesulfaam...

Niet onder te brengen stoffen

Het zijn er meer dan 100. De moleculen zijn heel uiteenlopend, net zoals de indicaties voor gebruik.

Het gaat van voedingszuren, ontschuimingsmiddelen over smaakversterkers, gemodificeerd zetmeel tot verpakkingsgassen. Veel stoffen zijn van natuurlijke oorsprong, bijvoorbeeld de fruitzuren.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 03/04/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/10/2014 - 15h18

Wetenschap en Techniek, n°238, maart 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aspartaam: een ... onschuldige doder! Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Het is ongelofelijk hoeveel vooroordelen er nog altijd bestaan over aspartaam, en hoeveel 'valse beschuldigingen' er nog altijd de ronde doen. Sinds de komst van het internet wordt deze kunstmatige zoetstof beladen met alle zonden Israëls, of liever:...

Levensmiddelen en additieven: worden we vergiftigd? Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Het is moeilijk om een levensmiddel te vinden waar geen additieven in zitten. Die stoffen worden om meerdere redenen in de hele voedingsindustrie gebruikt. Maar de hoofdreden is de rendabiliteit. Er bestaat een hele waaier aan additieven. Sommige zij...

Meer artikels