PUBLICITÉ

Additieven, hyperactieve kinderen, het verband en de twijfel

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/05/2008 - 00h00
-A +A

Onder wetenschappers woedt een debat over het mogelijke verband tussen bepaalde additieven en hyperactief gedrag bij kinderen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt dat er geen reden is voor alarm, maar ze beveelt wel bijkomend onderzoek aan. Tekst en uitleg.

PUB

Moedigen additieven hyperactief gedrag aan?

In september 2007 werden de resultaten van een Britse studie gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet. En in de internationale pers. Uit de studie bleek dat bepaalde additieven in voeding hyperactief gedrag zouden doen toenemen bij kinderen van drie tot negen jaar.
Volgens de auteurs van de studie hebben kinderen die de substanties een aantal jaren lang consumeren een verhoogd risico op hyperactief gedrag.

Europa is voorzichtig

Wetenschappers van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid bogen zich over het bewuste onderzoek waarin het effect van twee kleurstoffen* en het bewaarmiddel natriumbenzoaat nagegaan werd. In hun conclusie blijken ze het niet helemaal eens te zijn met de Britse onderzoekers.
De Europese Autoriteit besluit dat de studie niet genoeg bewijzen levert voor het verband tussen de additieven en ADHD bij een aantal kinderen. Bovendien was het effect niet coherent in de twee onderzochte leeftijdsgroepen en ook niet wat de twee combinaties betreft.
Rekening houdend met een aantal onzekerheden en met de zwakten van de studie is er volgens het EFSA geen voldoende reden om nieuwe maatregelen betreffende de aangeraden dagelijkse dosis** van de kleurstoffen en van het bewaarmiddelen te treffen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/05/2008 - 00h00 De volledige tekst van het advies is beschikbaar op de site van het EFSA op het volgend adres: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753816_1178694648892.htm
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Levensmiddelen en additieven: worden we vergiftigd? Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Het is moeilijk om een levensmiddel te vinden waar geen additieven in zitten. Die stoffen worden om meerdere redenen in de hele voedingsindustrie gebruikt. Maar de hoofdreden is de rendabiliteit. Er bestaat een hele waaier aan additieven. Sommige zij...

Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Additieven: wat gaat er schuil achter de E's... ? Gepubliceerd op 27/10/2014 - 15h18

E425, E526, ... wat doen die " autowegennamen" op de verpakkingen van eetwaren? Het zijn de benamingen die de Europese Unie geeft aan de additieven , stoffen die aan onze levensmiddelen worden toegevoegd en die aan strenge regels onderworpen zijn. In...

Meer artikels